Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Drámákról, drámaírókról is szólt a műsor

Drámákról, drámaírókról is szólt a műsor

Irodalom
PDF
Színpadi műveket nem csupán nézni lehet, de olvasni is. Bár könyv formájában, nyomtatásban sokkal kevesebben kedvelik az alkotásokat, azért akadnak „bátor” kiadók, akik próbálkoznak drámakötetek kiadásával. Egyszerre három ilyet is bemutattak a X. Pécsi Országos Színházi Találkozó kísérőprogramjaként. A beszélgetést Radnóti Zsuzsa (a képen balról a harmadik), a Vígszínház dramaturgja vezette Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában, a Széchenyi téren.
Elsősorban könyvkiadók, rendezők, színészek, irodalmárok jöttek el a szerdán, a délidőre meghirdetett programra, ahol három drámaíró volt a vendég. A meghívottak közül a legtapasztaltabb Sultz Sándor volt, a két fiatalabb kolléga, Tasnádi István és Vörös István mellett.

– Idő kell hozzá, míg valaki éretté válik a drámaírásra – árulta el Tasnádi István. – Hiszen az íráskészség mellett azért nem árt hozzá némi élettapasztalat sem. Sokszor akad olyan alkotás, ami évekig a fiókban, esetleg egy számítógépben pihen. Aztán előveszem, átírom, vagy az egészet, vagy csupán egy-egy fontos részletét. Esetleg teljesen más formában, mondjuk versben jelenik meg, rímbe szedve.

Életében rengeteg kéziratot, drámát, színpadi művek kéziratait olvasta el Radnóti Zsuzsa. Ezért aztán már tíz-tizenöt oldal után tudja, mi az, ami színvonalas, igényes, gondolatokat tartalmazó alkotás.

– Könnyedén nem szoktam rámondani egy írásra, hogy rossz – jelentette ki határozottan a színházi szakember. – Éppen ezért, a tehetségeket is megpróbálom kiszűrni. Szerencsére, azért akadnak ilyenek is, már csak a nagy számok törvényei alapján is. Legutóbb, egy rádiós drámaírói pályázatra négyszáznál több írásmű érkezett, vagyis volt min átrágnunk magunkat. De így van ez rendjén, nem szabad türelmetlennek lennünk. Szerencsére, a most méltatott kiadványok, illetve drámaírók, a modern hazai szerzők között mindenképpen nívósnak számítanak. Ezért is kerülhettek kötetekbe, bár van olyan irányzat, ami szerint ezekre azért olyan hatalmas igény nincsen, napjainkban, Magyarországon. Remélem, ennek az ellenkezőjét egy kissé sikerül bebizonyítani, amit majd az eladott példányszámok támasztanak alá.

A bemutatott könyvek:

Schultz Sándor: Igézet (Három dráma).

Vörös István: Ördögszáj.

Tasnádi István: Fédra Fitnesz    

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-06-10 13:10
Ez egy drámai beszámoló volt a drámaírókról!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés