Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Újra kinyitnak az Olvasóligetek!

Újra kinyitnak az Olvasóligetek!

Irodalom
PDF
Idén nyáron ismét kinyitnak az Olvasóligetek! Összesen öt településen – Pécsen, Budapesten, Tatán, Bikalon és Balatonalmádiban – köztereken, parkokban ingyenes könyvtárak állnak fel, ahol az emberek egy fa árnyékában, egy napozóágyon vagy éppen egy babzsák fotelben belelapozhatnak az újságokba, könyvekbe. A nyár folyamán az Olvasóligetekben ismert írók és költők tartanak felolvasásokat. Az Olvasóliget hivatalos megnyitója a pécsi Kultúrkertben lesz június 25-én (pénteken) 16 órától, majd 17 órától Karafiáth Orsolya és Grecsó Krisztián tart felolvasást.

Az Olvasóligetekben egész nyáron az irodalomé a főszerep: a látogatók felolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket hallgathatnak, irodalmi játékokban vehetnek részt. A vendégek között szerepel Nádasdy Ádám, Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Bertók László, Spiró György és még sokan mások.

Az Olvasóliget célja az olvasás népszerűsítése olyan körülmények között, ahogyan az mindenkinek a legkényelmesebb. A nyár jó alkalmat biztosít arra, hogy a könyvek kikerüljenek a parkokba, kávéházak teraszára, az utcára. Így egy alapvetően egyéni tevékenységnek, az olvasásnak – a helyszínválasztás, a felolvasások, a szövegek hallgatása által – a közösségi élményét erősítik. A mozgalom elindításával a szervező Hungarofestnek az a célja, hogy az új tanév kezdetére azok is könyvet vegyenek a kezükbe, akik ezt eddig nem tették.

Idén az Olvasóliget csatlakozott Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Programhoz azért, hogy az olvasás élményét minél több emberrel oszthassa meg. Aki egy kis nyugalomra vágyik: választhat a polcokra elhelyezett könyvek közül és kényelmesen hátradőlve olvashat a szabadban.

Az Olvasóliget a Facebookon már nyitva áll. A „rajongók” könyvnyereményekért játszhatnak. Többféle szavazás (kedvenc íróm/költőm, kedvenc felolvasásom) mellett szeptemberre egy fotópályázatból az is kiderül, hogy hol szeretnek leginkább olvasni az Olvasóliget rajongói.

Tavaly mintegy kilencezer aktív olvasó, több száz könyvet lapozgathatott az Olvasóligetekben. Az előző évben ötven író és költő olvasott fel a nyár legcsendesebb kulturális fesztiválján, amelyet a Pesti Est a tavalyi év legjobb rendezvényének választott.
Időpont: június 25. - szeptember 5. között. A programsorozat ingyenes!




OLVASÁSRA NYITOTTAK

A tíz helyszínen idén több mint harminc költő és író tart felolvasásokat. Az Olvasóliget nyugalmára vágyók több ezer könyvet lapozgathatnak.


NYITVA TARTÁS: JÚNIUS 25. – SZEPTEMBER 5.

PÉCS
Kultúrkert, minden nap: minden nap: 13.00-19.00
Bagolyfészek Antikvárium, minden nap: 10.00-19.00
Csorba Győző Megyei Könyvtár, hétköznap: 10.00-18.00
Piknik Park, minden hétvégén: 13.00-20.00

BUDAPEST
Holdudvar, minden hétvégén: 13.00-20.00
Corvin Sétány: minden nap: 13.00-19.00
Sziget Fesztivál ideje alatt a buszfordulónál: 11.00-19.00

TATA
Pálmaház, minden nap: 10.00-18.00

BALATONALMÁDI
Balatonalmádi, Wesselényi strand, július 1-jétől minden nap: 12.00-19.00

BIKAL
Reneszánsz Élménybirtok, szerda-vasárnap: 11.00-18.00







Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-06-24 13:37
Karafiáth és Grécsó is nagyon jókat ír, ráadásul fantasztikus hangulata van ezeknek a felolvasó esteknek a szabadban :roll:
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés