Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > A kortárs képzőművészet legjava az m21 Galériában

A kortárs képzőművészet legjava az m21 Galériában

2019. december 13. péntek, 11:58 Képzőművészet
PDF

A Derkovits-ösztöndíjat (szakmai berkekben: Derkót) 35 évnél fiatalabb, tehetséges képzőművészek nyerhetik el. A 2019-es év ösztöndíjasai a Derkó'19 Pécs című beszámoló kiállításon mutatkoznak be a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában december 13-tól. (Fotó: Horgas Karina - Family tree)

Az országos jelentőséggel bíró kiállításon 26 képzőművész alkotása látható, amelyek mind eszközeikben, mind témájukban igen változatosak. Festmények, szobrok, installációk, videók, és performatív tárgyegyüttes is szerepel a tárlaton, amelyek a legkülönbözőbb témákra reflektálnak. Van, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ihletett, míg másokat olyan hétköznapi események, mint a teregetés. Láthatók különleges megoldások, például lomtalanításokon talált diaképekből létrehozott műalkotás, valamint az első 3D nyomtatással készített pisztoly makettjei. Egyes alkotások olyan aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, mint a mesterséges intelligencia: egy kinetikus szobor meddig tekinthető valaminek és mikortól számít valakinek?

A Derkovits-ösztöndíjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. A Derko a legrégebbi állami ösztöndíj, azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek és próbálnak megragadni a művészeti pályán. Az ösztöndíj összege 2019-ben a korábbi évek juttatásainak kétszerese, havi bruttó 200.000 Ft. A pályázatot kísérő kiállítás idén negyedszer nemcsak Budapesten, hanem a pécsi m21 Galériában is megvalósul. A tárlaton a független szakmai zsűri által kiválasztott 26 művész munkái kerülnek bemutatásra. A kiállításon látható művek hiteles képet mutatnak arról, hogy milyen tendenciák jellemzik a hazai kortárs képzőművészeti életet.

Kiállítók: Ámmer Gergő, Ádám Zsófia, Bögös Loránd, Fátyol Viola, Felsmann István, Fodor Dániel János, Gosztola Kitti, Horgas Karina, Kincses Előd Gyula, Kis Judit, Kocsi Olga Piroska, Kopacz Kund László, Máriás István (aka Horror Pista), Murányi Mózes Márton, Nagy Karolina, Papp Sándor Dávid, Paráda Zoltán, Pintér Dia, Pólya Zsombor, Szabó Ottó (Robotto), Tóth Márton Emil, Tranker Kata, Trapp Dominika, Váczi Lilla Éva, Varju Tóth Balázs, W. Horváth Tibor

A megnyitó december 13-án 17 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Matiszlovics Tibor, a MANK Nonprofit Kft. művészeti szolgáltatási igazgatója. A kiállítást megnyitja Sárai Vanda, független kurátor, művészeti újságíró. A kiállítás kurátora Don Tamás. A tárlat megtekinthető 2020. január 12-ig.

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés