Egy napra feltárulnak Pécs rejtett udvarainak kincsei!

Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Egy napra feltárulnak Pécs rejtett udvarainak kincsei!

Egy napra feltárulnak Pécs rejtett udvarainak kincsei!

2023. február 18. szombat, 12:45 Képzőművészet
PDF

Három új, tematikus sétát hirdet a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az Idegenvezetők Világnapjára. Ezeken Pécs rejtett udvarainak kincseit és a török kori Pécset ismerhetik meg a résztvevők, míg a Zsolnay Negyed farsangi tárlatvezetésén álarcot is készíthetnek.

Török kori séta az Idegenvezetők Világnapján

Időpont: 2023.02.25. 11:00
Indulás: Középkori Egyetem

A Székesegyház mögött található Magyarország első egyetemének épületegyüttese. Innen indul a séta, amely során az idegenvezetők bemutatják a Középkori Egyetem történetét, az Aranyos Mária-kápolnát, illetve a város egykori török hódoltság alatti életét.
A séta résztvevői felelevenítik az egykori Szulejmán dzsámit, megismerkednek a belső várral, meglátogatják Memi pasa fürdőjének romjait, majd a Jakováli Hasszán pasa dzsámija felé veszik az irányt. Közben kirajzolódik az egykori hódolt Pécs képe, a várfalak, régi források nyomai, és a bátrabbak azt is kipróbálhatják, milyen is lehetett egy müezzin munkája. A túra végén nem maradhat el a frissítő sörbet fogyasztása sem.
Részvétel: ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
https://www.kozepkoriegyetem.hu/programok/torok-kori-seta-az-idegenvezetok-vilagnapjan

Pécs rejtett udvarainak kincsei az Idegenvezetők Világnapján

Időpont: 2023.02.26. 11:00
Indulás: Ókeresztény Mauzóleum

A vezetett séta a Szent István téren található Ókeresztény Mauzóleumtól indul, itt a látogatók megtekinthetik a föld feletti és föld alatti római kori világot is. Ezt követően olyan belső zárt udvarokba mehetnek be, ahol a sétáló nem is gondolná, hogy világörökségi helyszínekre bukkanhat. A rendhagyó sétán a nagyközönségtől jelenleg elzárt kiállítóterekbe invitálják az érdeklődőket.
https://www.vilagoroksegpecs.hu/programok/pecs-rejtett-udvarainak-kincsei-az-idegenvezetok-vilagnapjan-2

Farsangi álarcok és Zsolnay történetek - tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

Időpont: 2023.02.25. 14:30
Indulás: Zsolnay Negyed, a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény

Egy rendhagyó, tematikus időutazásra invitálják az érdeklődőket, ahol megismerhetik a Zsolnay család és a gyár legérdekesebb történeteit, valamint a korabeli farsangi szokásokról, babonákról, gasztronómiai sajátosságokról is hallhatnak a korhű jelmezekbe öltözött idegenvezetőktől. A sétát farsangi álarc készítő kézműves foglalkozás zárja.
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/farsangi-alarcok-es-zsolnay-tortenetek

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés