Kezdőlap > Kultúra > Színház > Élményekben gazdag tetőtéri mű

Élményekben gazdag tetőtéri mű

2013. január 18. péntek, 14:26 Színház
PDF
Alapvetően bátorság kell ahhoz, hogy valaki „A padlás” című musicalt színpadra állítsa. Mert az eredeti előadás annyira, remek, sikeres volt, hogy mindaz már-már veszélyeket rejt magában. A Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) produkciója (képeink a teátrumtól valók) azonban nem verte le a képzeletbeli lécet. Inkább magasan vették az akadályt a művészek, minden tekintetben.


Zenés mese, a lehető legszélesebb korosztályok számára. Hiszen az ajánlott legfiatalabb, illetve legidősebb néző életkora között akár kilencven év is lehet. Mert a kilencévesek már értik, a kilencvenkilencesek meg még tudják, tudhatják, miről is szól a dal, a szöveg, a tánc.

A Böhm György rendező által színpadra vitt darabot korábban, már sokaknak volt lehetőségük megismerni. Hiszen televízióban, rádióban, lemezen, kazettán is nagy-nagy elismeréseket könyvelhetett el vele a Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, kiemelkedő képességű szerzőpáros. Akik mellé csatlakozott az összekötőszövegek írója, Horváth Péter. A színházi fogadtatás 1988-ban is elsöprő volt eleinte, aztán ott maradt a fővárosi színházi repertoárokon az előadás, mint egy örökre kötelező verses muzsika.

Szóval, ez az a zenés alkotás, ami az ismert slágereivel, szinte dicsőségre, elsöprő ünneplésre van ítélve. Feltéve, ha jól nyúlnak hozzá! Aki megnézi, meghallgatja a PNSZ előadását, az minderről meggyőződhet.



A padláson természetesen nagy élet zajlik, folyamatosan, hangosan

Mert a látványelemek sem hiányoznak a színről, miközben a szereplők tisztán, szépen, már-már szívet-lelket gyönyörködtetően éneklik el, a méltán híressé vált betétszámokat. Egy bájos, kedves, néha humoros, egy-egy pillanatig tragikus eseménysorozat kapcsán.

Ahol akadnak szerelmesek, szellemek, bűnözők, rendőrök, egy házmester, egy idős hölgy, egy gép, hogy csak a legfontosabbakat említsük meg.

A szereplők közül, ebben az esetben tényleg, szinte lehetetlen bárkit is kiemelni, mert annyira egységesen jó mindenki, a darabban. Ha mégis kötelező választani, akkor Füsti Molnár Éva, Lipics Zsolt, illetve Nagy Dániel Viktor az élre kívánkozhat. De ez csak részigazság, hiszen a játszótársak talán egy hajszállal sem maradnak el mögöttük. Például Sándor Péter, meg Györfi Anna.

Kiváló a szereplőgárda

A január 18-i, 19 órai szereposztás a következő. Rádiós – Sándor Péter. Süni – Györfi Anna. Mamóka – Füsti Molnár Éva. Barrabás, illetve Révész: Götz Attila. Herceg: Nagy Dániel Viktor. Kölyök: Stubendek Katalin. Lámpás: Mikola Gergő. Meglökő: Koncz Péter. Témüller: Lipics Zsolt. Detektív: Stenczer Béla. Üteg: Józsa Richárd. Robinson: Vincze Balázs.       
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés