Kezdőlap > Kultúra > Tánc > Táncünnep az Apáczaiban

Táncünnep az Apáczaiban

Bereczki Lajos Tánc
A pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (ANK) tanárai és diákjai nagy fába vágták a fejszéjüket. Gyerekek mutatnak be egészen ifjú közönségnek egy közismert mesét, a Hamupipőkét, a tánc eszközeivel. Az előadásra a város óvodásait és alsó tagozatosait várják, akik két felvonáson keresztül, ötven percen át szórakozhatnak önfeledten. A műsor kezdete előtt az érkezőket a Bóbita Bábszínház művészeinek segítségével a mese világába röpítik, így hangolódva rá az utána következő csodaszép táncprodukcióra.

Igazi gyermekprodukcióval rukkolt ki az ANK, abból is azzal a fajtával, amelyik színvonalas és nem gügyögő, vagy leereszkedő. Mivel a tánc olyan nyelv, amelyet még a betűvetéssel való megismerkedése előtt mindenki tud és ért is valamilyen fokon, ezért választották a darab kitalálói ezt a formanyelvet. Az intézmény egyik általános iskolájában már első osztálytól tanulnak táncot a gyerekek, egyesek a későbbiekben az itteni művészeti iskolában, sokan pedig a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanulnak tovább ezen a tagozaton.

A jelenlegi műsorszám is rájuk épít, az ő közreműködésükkel valósul meg. A klasszikus mesét mindenki ismeri, így a történet értelmezése – a biztonság kedvéért mesélő is segít az értelmezésben - nem fog senki számára megfejthetetlen talánnyá alakulni, de erről Uhrik Dóra Kossuth díjas Érdemes Művész is gondoskodik, aki a dramaturgja a darabnak. A kétszer nagyjából 25 perces felvonások a nézők életkori sajátosságaihoz igazodnak, nagyszerű jelmezek és díszletek között zajlanak majd az események, amelyeket Hammer Edit, illetve Ludván Zsolt tervezett. A koreográfusok sem kisebb nevek: dr. Papp Judit, dr. Révészné Kovács Zsuzsa, Nűbl Tamara, Papp Anita, Radics Zorka, Tandiné Mosgai Andrea. A rendezés dr. Révészné Kovács Zsuzsa nevéhez fűződik, aki elmondta lapunknak, hogy tavaly szeptembere óta próbálnak, hogy a siker ne maradjon el. Különleges a mű zenei háttere is, amelyről Koszits Attila gondoskodik. A darabban hallhatunk klasszikus és egészen modern muzsikát is, de még mobiltelefon hangot is. A rendező szerint a humor fontos része az előadásnak, bízik benne, hogy a közönség is jól fogadja majd ezeket az elemeket.

A díszelőadás április 30-án 14,30-órakor lesz az ANK színháztermében. Aki netán erről lemaradna, annak még május 4-én és május 25 - 28 között lesz lehetősége megtekinteni az előadást, ezeken a napokon 15 órától ugyanúgy a színházteremben. A belépődíj is a közönség életkorához méretezett, szolíd, 500 forint a más intézményekbe járóknak, míg 300 forint az ANK tanulóinak. Az előzetes érdeklődés alapján minden előadás teltházas lehet.

Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-05-03 21:33
Gratuláció!!!

És az ÉVEZREDEK ÖRÖKSÉGE 2. helye is az ANK-ba, a 2-es iskolába került.

Óriási!

Nem is tudjátok, hogy ennek a műveltségi vetélkedőnek milyen rangja van már évek óta Pécsett.

126 csapat közül elérni a második helyet, ez nagy teljesítmény!!!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-04-27 10:48
Végre gondol valaki a kicsikre és színvonalasan nyúl a kérdéshez! Köszönjük: egy anyuka.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-04-27 06:22
Fantasztikus nevek, gondolom az előadás szuper lesz!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés