Kezdőlap > Kultúra > Zene > Lajkó Félix minden háztartásba kell

Lajkó Félix minden háztartásba kell

ilkablog Zene
PDF
Lajkó Félix, a zene Várvizi Pétere (aki a gasztronómia komlói Lajkó Félixe) jóval több boldogságflow-t hordoz magában, mint a komplett Nemzeti Együttműködés Rendszere vagy egy lottóötös. Kordzakóban és csőgatyában felmegy a színpadra Brasnyó Antallal, egyetlen szót se szólnak. Nincs se jópofizás, se konferálás, semmi manír.




Hegedű van és brácsa

Brasnyót alkalmazhatná az FBI, olyan koncentráltan figyeli és reagálja le azonnal Lajkó összes rezdülését, hogy elképzelni se tudom, milyen közös élményeik lehetnek, mert ránézésre minimum 10 év együttélés kellene ehhez az összhanghoz.

Lajkó meg zseni
Kezében sír, nevet, ugrik, reppen, száll, zakatol, recseg, szikrázik a hegedű, miközben elhozza a szerelmet, az elválást, elidőz egy tóparton, keresztülvágtat a sztyeppén, belegabalyodik egy világváros késő délutáni forgatagába, átugrik évszázadokat, egybegyúrja Bartókot és Amélie csodálatos életét, meggyomrozza és életre kelti a nézőt, hogy aztán lehűtse, megrázza és végül visszadobja székébe.

All you need is love

Nem tudni, hogy hány perce is kezdte el, és azt se, hogy honnan indultunk, csak azt érzékelni, hogy már benne vagyunk nyakig, fülig.
Lajkó olyan megvilágításba helyezi konkrétan az életet, hogy teljesen egyértelműnek hatnak olyan banális gondolatok, mint a Make love not war! vagy az Óvd a természetet!

Értelmezhetetlenné válik, hogy mennyi a svájci frank árfolyama, vagy, hogy mikor jön meg az előrendelt iPhone4, hiszen meghalunk mi is, ti is, fussunk hát ki a szabadba, öleljünk meg egy sunyi, nyugdíjas öregasszonyt, tegyünk vissza a fészkébe egy kipottyant verébfiókát, bocsássunk meg a szomszédainknak és rendeljünk Gambrinust, meg 2004-es Cuvée Carissimae-t és pálinkát.

A bokorból

Ott áll a színpadon Lajkó kordzakóban és csőgatyában (zsebében egy öngyújtó körvonalai) és ki tudja merre jár… Biztos távolabb, mint hinnénk, de egyben sokkal közelebb is.
Ha nem is a spájzban, de a kertek alatt.

Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-11-13 21:14
Jó példa a Ghymes és Szarka Tamás.

Ott még soha nem volt olyan érzésem, hogy "fejezze már be, mert unom".

Lajkónál legutoljára az órámat nézegettem, hogy elmegyek, ebből ennyi elég.

Ugyanazt éreztem, mint Sztivindagosz.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-11-12 07:29
Háát, én is jobban szeretem amikor a Ghymesben Szarka Tamásnál elszakad a cérna és nekiáll gyötörni a hegedűt. Persze ízlések és pofonok...
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-11-11 23:31
Lajkó Félixet hallottam legutóbb Pécsett az ÁOK AULÁBAN.

Nem varázsolt el.

Pedig volt hangerő az erősítéssel.

Virtuóz is, látványos is, fiatal is, de ...bocsánat, unalmas volt.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés