Kezdőlap > Kultúra > Zene > A színpad ismét a Bogányi testvéreké

A színpad ismét a Bogányi testvéreké

2014. január 23. csütörtök, 10:11 Zene
PDF

Bogányi Gergely virtuóz zongorajátékát élvezheti a közönség a Pannon Filharmonikusok következő koncertjén, január 23-án, 19 órakor a Kodály Központ hangversenytermében. A SIBELIUS & BOGÁNYI címet viselő koncert műsorán Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Sibelius I. szimfóniája hangzik el.

 

A koncertteremben megszülető különleges élményt Bogányi Tibor vezető karmester interpretációja és testvére, Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész virtuozitása garantálja. Bogányi Gergely a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Újdonság és megtiszteltetés a zenekar életében, hogy ebben az évadban Bogányi Gergelyt az együttes rezidens szólistájaként köszöntheti koncertjein.

Csajkovszkij a b-moll zongoraverseny komponálása idején még igen fiatal volt, ettől a műtől remélte, hogy megteremtheti számára a főállású komponálás lehetőségét. Mentora, Nikolaj Rubinstein akkoriban értéktelennek, vulgárisnak és játszhatatlannak ítélte a művet, és azt tanácsolta a szerzőnek, írja újra az egészet. Csajkovszkij, aki csalódott és dühös volt, csak egyetlen dolgot változtatott meg, kihúzta a címlapról a Rubinsteinnek szóló ajánlást, és újradedikálta a művet Hans von Bülownak, aki eredetinek és érdekesnek találta azt, és a sikeres bostoni bemutató után amerikai turnéján még 139-szer adta elő. A Kodály Központ közönsége most Bogányi Gergely zongorajátékával hallhatja a művet. Csajkovszkij-zongoraversenyével a Pannon Filharmonikusok a december végén Svájc és Németország neves koncerttermeiben adott nyugat-európai koncertkörútját idézi meg hallgatósága számára.

A b-moll zongoraversenyhez hasonlóan Sibelius I. szimfóniája mérföldkő a szerző életében, rengeteg munkát fektetett a komponálásba, nemhiába, ugyanis ez a mű által vált Európa-szerte ismertté. Az 1899-es bemutatón maga Sibelius dirigálta a Helsinki Szimfonikus Zenekart.

A Bogányi testvérek és Pannon Filharmonikusok január 24-én Budapesten, a Művészetek Palotájában lépnek színpadra, az Öt szín címet viselő koncertsorozat Jégkékre keresztelt állomásán. A budapesti koncerten kiállításra kerül Zászkaliczky Ágnes, kortárs festőművész kifejezetten ez alkalomból készített, Sibelius című műve.

Hozzászólások

 
0 #1 Smithg897 2014-05-21 11:32
Really informative blog article.Really thank you! Want more. gdddkbaaebeaefa k
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés