Kezdőlap > Kultúra > Zene > Csigaház: nagy zenék kicsiknek

Csigaház: nagy zenék kicsiknek

Bereczki Lajos Zene
PDF
Színvonalasan, nem gügyögve szólítja meg a négy éves, vagy annál valamivel idősebb gyerekeket a Pannon Filharmonikusok a Csigaház című sorozatában. Erre garancia, hogy a zenekar művészei vesznek részt a foglalkozásokon, akik számos alkalommal bizonyították hozzáértésüket, és pedagógiai érzéküket. Májusban az ütőhangszerek, míg most szombat délután a vonósok voltak terítéken a Dóm Múzeumban.
Írásunk végén tekintse meg az eseményen készült képeinket!


A mai alkalommal megtudhatták a komolyzene iránt érdeklődő gyerekek, hogy a szimfonikus zenekaron belül a vonósok milyen hangszereken játszanak. Bepillantást kaphattak a hangszerek felépítéséről, a zenekaron belüli szerepéről és arról, hogy milyen érzelmeket képesek közvetíteni a zene nyelvén.

A kicsik figyelmét a zenén kívül egy fejlesztő pedagógus és két szertelen csiga, Csillaga és Csabiga is lekötötte. Segítségükkel barangolhattunk a zeneirodalom legszebb művei közt, amelyre a résztvevő gyerekek is igencsak vevők voltak. Hallhattunk hangutánzó hangszereket, macskazenét és szamárordítást, de éppúgy találkoztunk elefántokkal és kakukkal is.

A kedvükért egy mesében a vonós hangszerek versenyre keltek, amelynek a végén kiderült, hogy mindegyik hangszer egyformán fontos, hiszen a teljes hangzást csak egyedül képesek létrehozni. 

A majd egyórás produkció tökéletesen lekötötte a gyerekek figyelmét, végig érdekes és a korosztály életkorának megfelelő élményt nyújtott. A sorozat harmadik előadása a nyári szünet után szeptemberben folytatódik.


A műsor után egy apukát szólítok meg, aki két kislányával látogatott el a Csigaházba.

- Már az első foglalkozáson is részt vettek, miért?
- Számunkra a családon belül fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a komolyzenével, én úgy gondolom, hogy már hat-nyolc évesen meg lehet kezdeni azokat a lépéseket, amelyek a komolyzene megismeréséhez vezetnek. Ezért tartom jó lehetőségnek a mai foglalkozást is. Múltkor az ütősökkel, most pedig a vonósokkal ismerkedhettek meg, így szép lassan megtanulják, hogy egy szimfonikus zenekar milyen hangszerekből áll. Másrészt a gyerekek többsége nem igen hall élő komolyzenét, itt erre is lehetőség nyílik. Ebben a korban nagyon fogékonyak a gyerekek, ezért a zenei nevelésüket itt mindenképpen érdemes elkezdeni.

- Hány évesek a lányok?
Hat és nyolc évesek. Úgy láttam, hogy a műsort nagyon élvezték mindketten, a nagyobbik lányom már zeneiskolába jár, és a kisebbik is szeretne hangszeres zenét tanulni.

-    A szülőknek hogy tetszett a mai műsor?
-    Nekem nagyon tetszett, ritkán van lehetőségem élő komolyzenei előadásokon részt vennem, ráadásul nekem a vonós hangszerek a kedvenceim!

-    Mennyire elfogadható a belépőjegy ára, hiszen két gyerekkel érkeztek?
-    Mivel ez a program nem minden héten van, úgy gondolom, hogy meglehetősen családbarát ára van az előadásnak.

csiga1 csiga10 csiga11 csiga12 csiga13 csiga14 csiga16 csiga17 csiga18 csiga19 csiga2 csiga20 csiga21 csiga22 csiga24 csiga3 csiga4 csiga5 csiga6 csiga7 csiga9

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-06-14 10:32
Nyitott, érdeklődő gyerekeknek ennél jobb lehetőség nem létezik arra, hogy a komolyzenével és a hangszerekkel megismerkedjene k. Nagyon jó kezdeményezés!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-13 07:34
Nagyon aranyos, de színvonalas foglalkozás volt! Köszönjük!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés