Kezdőlap > Kultúra > Zene > Fúvószene – határtalan örömmel Pécsett

Fúvószene – határtalan örömmel Pécsett

Zene
PDF

Az első ízben megrendezendő Magyar Fúvószenei Nagydíj (Wind Music Grand Prix of Hungary) szervezőinek nem titkolt szándéka az, hogy Európa Kulturális Fővárosában a nívós versenyprogram mellett igazán értékes és közönségcsalogató zenei csemegékkel szolgáló nemzetközi fesztivált rendezzenek. A július 4-10. között megtartandó eseményre közel félszáz zenekart várnak.

 

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program nyertes pályázatának címét és gondolatiságát alapul véve a verseny rendezőinek elgondolása szerint „Határtalan zene a határtalan városban határtalan örömmel” gondolat jegyében zajlik majd a hat napig tartó, mindenki számára ingyenesen megtekinthető versengés, az azt követő esti koncertek, valamint a délutáni szabadtéri koncertek.

 

Bogyó Imre, a Magyar Fúvószenei Nagydíj fesztiváligazgatója elmondta, négy kategóriában mérettetik meg magukat a versenyzők, s az előadott műveket egy nemzetközileg is elismert, világhírű szakemberekből, művészekből álló zsűri értékeli majd. A zsürorok elnöke a Kossuth-díjas Lendvay Kamilló zeneszerző, karmester lesz.

 

A közvélekedés szerint a fúvószene sokszor csak katonai indulók eljátszását jelenti, ugyanakkor a szimfonikus zenei igénnyel megírt műveknek is komoly zeneirodalma van és egyre nagyobb teret hódít. A rendezvény szervezői azt szeretnék, hogy e zenekari forma mind szélesebb palettáját megmutassák a rendezvény keretében. Ezért több kategóriát is felállítottak – ezekben külön zsűrik értékelnek majd - így a szórakoztató fúvószenén belül operettek, filmzenék átiratai mellett koncertindulók előadásában is versengenek az együttesek. Abban bíznak, hogy ezzel a közönség nagyobb körének tetszését nyerhetik el a hallott darabok. 

 

Tandi Tibor nemzetközi hírű szakember szakmai irányításával, mazsorettek számára is külön megmérettetést rendeznek, s a nemzetközi pontozók vezetője, Lovas Pál Liszt-díjas balettművész lesz.

 

Tizenkét nemzet 49 együttese jelezte érkezését, többek közt Kínából, Bulgáriából, Németországból, Norvégiából, de lesznek észt résztvevők is. A zenekarok létszáma 40 és 70 fő között mozog.

 

A Neumayer Károly Liszt-díjas karnagy által vezényelt Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar – mint a Pécs2010 EKF program hivatalos nagykövete – által prezentált nyitókoncertet rögzíti a Bartók Rádió és az Európai Műsorsugárzók Uniója 23 országban fogja adni a koncertet.

 

A rendezvény egyik különleges produkciójának ígérkezik egy pekingi főiskola fellépése, mivel az ötvenfős mozgássérültekből álló együttes kerekesszékben adja elő műsorát és Európában Pécsett lépnek fel első alkalommal. 

 

Az esemény zárónapján lép közönség elé a Pécs2010 EKF szellemiségét hosszú távon Pécshez kötendő és itt megalapított Európa Kulturális Fővárosok Ifjúsági Fúvószenekar is, az Amerikából erre az alkalomra hazatérő Marosi László professzor vezetésével.

 

A rendezvényhez hangszerkiállítás, kottatárlat és a katonazene-történeti kiállítás is kapcsolódik. A pécsi Megyeri út 72. szám alatt található Expo Centerben napközben zajlanak majd a versenyek, esténként tartják meg a gálakoncerteket. A rendezők azt kérik, hogy a programokra előzetesen a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen szíveskedjen regisztrálni az érdeklődők, az ily módon a jelentkezők számára ugyanis elsőbbséget tudnak biztosítani a helyszínen.

 

 

Pécs2010 Sajtóiroda

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-07-03 03:31
Végre egy olyan igazán nívós zenei rendezvény, amely ingyenesen is meghallgatható - tudom ezért kell a regisztráció is, hát csak rajta, gyorsan!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés