Kerámia – hogyan tovább Zsolnay?

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF

Hová, milyen irányba fejlődhet a kerámia művészet Pécsett, melyek a Zsolnay gyár lehetőségei a végletekig kiélezett piaci versenyben? Szimpózion, konferencia és vitaest próbál minderre választ találni a holnap kezdődő rendezvénysorozat állomásaiként. (Képünkön balra Komor István, mellette Patrtics Zorán látható.)

 

 


Tőlünk nyugatra világhírű, egykor sikeres üzemek engedik szélnek dolgozóikat, és a néhány évtizeddel ezelőtti termelés töredékét állatják elő. Nálunk sincs ez másképp, a nagy porcelángyárak kevés kivétellel vergődnek, nem lelik a helyüket a kiélezett versenyben. A Zsolnay gyár az egykori kétezres dolgozói létszám helyett háromszáz emberrel dolgozik, egyre fogyó megrendelés mellett Mégis a piacon vannak olyan szereplők, akik szárnyalnak, bár egészen más porcelán termékeket állítanak elő, mint amit megszoktunk. Lehet, hogy az építőipar lesz a nagy megrendelő? Egyre több és egyre változatosabb felhasználási területek bukkannak fel, az újító szemléletű gyártók kínálatában. Mindenesetre el kell indulni, ki kell mozdulni a jelenlegi helyzetből ahhoz, hogy a Zsolnay név ismét a zseniális újdonságairól legyen híres, mint az alapítók idejében.
Ezek a gondolatok Komor Istvántól származnak, aki a Dél-Dunántúli Porcelán és Kerámia Klaszter menedzsere a március 29. és 31. között megrendezett eseménysorozat egyik ötletgazdája és szereplője. A klaszter 2008. október 30-án jött létre 10, a kerámiaiparban érintett termelő, és az iparág sorsában áttételes módon osztozó szervezet részvételével. Létrehozásának szándéka mögött az a minden tag számára nyilvánvaló tapasztalat állt, hogy a kooperatív piaci magatartás-modellekben sok, eddig ki nem használt potenciál rejlik. A Klaszter sikeresen pályázott az ÚMFT-DDOP 1.1.3. program támogatására és az elmúlt két évben létrehozta az együttműködés infrastruktúráját, megerősödtek a tagok közti szakmai és személyes kapcsolatok, és több szakmai területen konkrét eredmények születtek, születőben vannak.

 


 

A technológiai újdonságok mellett a tematika része az oktatás és termelés kapcsolata, valamint egy olyan terület, az örökségipar, amelynek az innovatív folyamatokra gyakorolt pozitív hatását csak a legutóbbi években kezdjük felismerni.
A konferencia programjának összeállításakor figyelembe vettük a környezetünk „klaszteren kívüli” történéseit is. Így került a programpontok közé a „Merre tovább Zsolnay?” beszélgetés.

 


 

Érdekes színfoltja lesz a rendezvénynek a „Kis esti viták” elnevezésű pécsi, közéleti vitaest sorozat, amelynek mostani állomása szorosan kapcsolódik a kerámia témaköréhez. A vitaindító irat, amely az est állandó házigazdájától Patartics Zorántól származik bizonyára sokakat megérint majd, hiszen olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a Zsolnay Mauzóleum oroszlán szobrai, a volt DOZSO (ma Bóbita Bábszínház) mázas cserepei és még sok érdekes kérdés. Ha valaki bővebben kíván tájékozódni a vitairat tartalmáról, akkor azt megteheti az EKF- Fal című internetes oldalon (http://ekf.afal.hu/a_mi_hangunk), ahol ezen kívül is sok izgalmas témával találkozhat.


A programsor különleges elemének ígérkezik a „Porcelán-Pécs-Zsolnay” szimpózion három éves munkáját bemutató kiállítás. A Zsolnay történeti működésében folyamatosan jelen volt a kortárs művészet. Az aranykor világsikert arató tárgyai a legtöbb esetben egy-egy neves művész nevéhez kötődnek és az államosítások után is olyan neves művészekkel került a Gyár kapcsolatba, mint Martyn Ferenc, Zeisel Éva vagy éppen a nemrégiben elhunyt Fürtös György. Az Európa Kulturális Fővárosa évére való készülődés lázában született a gondolat, hogy újra kellene éleszteni ezt a nemes tradíciót. Az elmúlt három évben majd húsz magyar művész – köztük néhány igazi élő klasszikus – mondta el munkáin keresztül, hogy mit gondol a porcelánról, a Zsolnayról, a gyár esetleges jövőjéről.





 

A részletes programot itt tekinthetik meg:


Március 29.


17.30-17.45    Köszöntő
Dr. Páva Zsolt - Pécs Város Polgármestere   
Hotel Corso

17.45-18.15    „Merre tovább kerámia ?”- bevezető előadás Komor István - Dél-Dunántúli Porcelán és Kerámia Klaszter, klasztermenedzser   
18.15-    Gála vacsora   


Március 30.


8.30-9.00    Regisztráció   
  9.00-10.50    „Merre tovább iparművészeti oktatás ?
–tapasztalatok és tervek”

Prof. Jesse Magee - Institut für Künstlerische Keramik und Glas, Höhr-Grenzhausen (D)

Prof. Antoine Desjardins - École Nationale Supérieure d’Art, Limoges (F)

Prof. Nagy Márta DLA - Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, Pécs (H) 



Hotel Corso
10.50-11.10    Kávészünet   
11.10-13.00    „Merre tovább technológiai innováció ?”

„3D technológiák”
Kniesz Olivér - Z-Corp/Digit Bt., Budapest (H)

„Új technológiai lehetőségek az KKV szektorban”
Tóth Lajos - Interkerám Kft., Kecskemét (H)

„A kerámia különleges alkalmazási területei”
Tyukász József - Ibiden Hungary Kft., Dunavarsány (H)   
13.00-14.30    Ebéd   
14.30-16.30    „Örökségipar az innováció szolgálatában”

Wolfgang Schilling - igazgató helyettes, Porzellanikon, Bajor Porcelánút, Selb (D)

Monika Gass – igazgató, Westerwald Múzeum, Höhr-Grenzhausen (D)

„Egy új múzeum – Zsolnay Kulturális Negyed”
dr. Kovács Orsolya – művészettörténész, Janus Pannonius Múzeum, Pécs (H)

„A Zsolnay Kulturális Negyed”
Komor István – menedzser, Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs (H)    
17.00    Kis Esti Viták –„Zsolnay gyár - múlt vagy jövő?”
Beszélgetés a Zsolnay márkáról, az ügyben leginkább érdekeltek részvételével.   
Zsolnay Kulturális Negyed
19.00    „Porcelán-Pécs-Zsolnay” 2008-2009-2010
kiállítás megnyitása
Megnyitják:
Péterné Marosy Katalin, Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt vezérigazgatója
Komor István a projekt vezetője   
20.00    Vacsora   


Március 31.


9.00    Dél-Dunántúli Porcelán és Kerámia Klaszter ösztöndíjas program kiállításának megnyitója
Megnyitja: Komor István klasztermenedzser   

Kreatív Inkubátorház
9.30-10.30    „Az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségei”
DDRFÜ   
10.30-11.00    Kávészünet   
11.00-12.30    „Merre tovább Dél-Dunántúli Porcelán és Kerámia Klaszter ?”
Irányított beszélgetés a klasztertagok részvételével   
12.30    A szimpózion bezárása
Ebéd   




 

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2011-04-04 14:04
Jó volt a beszélgetés, egészen addig, amíg a Zorán nem ijedt meg a polgármestertől ...
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2011-03-30 06:54
Mondjuk tényleg elgondolkodtató , hogy kinek is szervezik ezt a programsort. Némelyik esemény a szélesebb nyilvánosságot is érdekelné, mg mások gondolom kevésbé. Sztem sem eléggé átgondolt az egész!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-03-30 06:40
Jó lenne tudni, hogy a szervezők mégis kiket céloztak meg ezzel a programmal. Én - szakmabeliként - a háromnapos rendezvény második napján kaptam rá meghívót...
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-03-29 18:15
Izgalmas, jó témák, reményteli az eseménysor!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés