Nyomdatörténeti kiállítás nyílt az Egyetemi Könyvtárban

Irodalom
PDF

Kétszáz év nyomdászati történetét mutatja be a Szepesy utcában ma nyílt kiállítás. A több száz könyvet és egyéb nyomdai terméket, érdekességet az Egyetemi Könyvtár eddigi legnagyobb kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat jövő év március 31-ig látogatható. (Tekintse meg a cikkhez tartozó képgalériánkat is!)

 

A megnyitón tiszteletét tette dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és dr. Bódis József, a PTE rektora, a kiállítást Borsy Judit főlevéltáros és Pohánka Éva osztályvezető nyitotta meg. A szervezők is pozitívan meglepődtek, jóval több érdeklődő jelent meg a kiállítás megnyitóján, mint amennyire számítottak.
A megyéspüspök kezdte a méltató szavakat, aki április 25-én történt beiktatása óta első alkalommal látogatott el a Klimó Könyvtárba. Elmondta, meghatottnak érzi magát, részben a hely miatt, részben az elődök nagysága és a tudomány érdekében azóta itt folytatott munkának köszönhetően, megérintve érzi magát a szellem nagysága által. A  saját szerény eszközeivel ehhez a misszióhoz szeretne hozzájárulni - hangzottak Udvardy György szavai .

Pécs polgármestere csatlakozott a megyéspüspök szavaihoz. Ebben a könyvtárban, mint mondta, a hely szelleme szinte ráborul az emberre. Klimó György püspök a könyvtárat 1774-ben adta át a köz javára, sok-sok évvel később, az 1920-as években lett egyetemi könyvtár, azóta a hallgatók szabadon kutathatják. Pécs a közkönyvtár kialakításának köszönheti az első papírmalmok, amik a város akkori ipari negyedében, a Tettye-patak partján épültek. Azóta a nyomdászat Pécsett mindig meghatározó tényező, volt olyan időszak, amikor több tucat nyomda működött párhuzamosan a viszonylag kis településen. Bódis József, a PTE rektora örömét fejezte ki, hogy az Egyetemi Könyvtár minden évben tematikus kiállításokat szervez, bemutatva egy-egy nagyszerű korábbi törekvést és annak eredményeit, mert ezzel nagy szellemi munkákat idéznek meg a mai pécsi közönségnek.

"A nyomdászat lényege nem csak a papíron őrzés és sokszorosítás, hanem  hogy azt a  nyomdász úgy valósítja meg, hogy a tartalmon kívül a formát is érzékelhessük, mintegy esztékai sőt művészeti élményt nyújtsanak" - tudtuk meg Borsy Judit levéltárvezetőtől. A kiállítással a 82. Ünnepi Könyvhét keretein belül a könyv "szülőatyjairól", a nyomdászokról emlékeznek meg, valamint Borsy Károlyról, Judit édesapjáról, a pécsi nyomdászat történetét részletesen feldolgozó tudósról, akinek kutató-és gyűjtőmunkája nélkül nagyon hiányos ismeretekkel rendelkeznénk ezen területet illetően.

Pohánka Éva osztályvezető mutatta be magát a kiállítást. A most látható gyűjtemény létrejöttéhez több intézmény és magánszemély hathatós támogatására volt szükség, elsősorban az említett Borsy Juditéra, és Balázs Andráséra, aki a Zsolnay Negyed ipartörténeti kiállításához szedi össze régóta a tárgyi emlékeket és szívesen bocsátott az Egyetemi Könyvtárban rendezett kiállítás rendelkezésére jónéhány anyagot. "A kiállítás ötletét az adta, - fogalmazott Pohánka - hogy fő tevékénységként folyamatosan dolgozzuk fel a hatalmas, 35 ezer kötetes Klimó Gyűjteményt. Még nem volt módunkban mélységében átvizsgálni az összes kötetet, de a folyamat során egyre több és több tudásanyagot ismerünk meg belőlük. Egyértelmű volt, hogy Pécs városában a nyomdászok mindig kiemelt szerepet kaptak. Az volt a szerencsénk, hogy az alapját adó Borsy Károly gyűjtemény rendelkezésre állt a kiállításhoz. Igyekeztünk olyan témabeli sokszínűséget bemutatni, ami egyrészt a nyomdász munkáját dícséri, másrészt Pécs kultúrájában betöltött szerepét is emeli."

A kiállítás különlegessége, hogy távolról sem csak könyveket mutat be, hanem hirdetések, plakátok, meghívók, buszjegyek, pénzek, képeslapok is megtalálhatók az üveglapok alatt. Az összegyűjtött és válogatott anyag annyi lett, hogy a könyvtárban három termet, plusz a földszinten két technikatörténeti vitrint meg tudtak tölteni és még így is vissza kellett fogniuk magukat a szervezőknek. Ez a könyvtár történetének eddigi legnagyobb kiállítása. A termekben a 18-19. század fordulóján megjelent nyomdatermékektől az 1950-es években kiadottakig láthatunk bőséges példákat. Külön terem adózik a már említett egyéb nyomdai dokumentumoknak. Különleges élmények, régi, évszázados iratok várják az Egyetemi Könyvtárba látogatókat.

„A pécsi nyomdászat évszázados históriája (1772-1950)”
PTE Egyetemi Könyvtár (Pécs, Szepesy u. 3.)
A kiállítás megtekinthető: 2011. június 6. - 2012. március 31.

 

Dr. Udvardy György megyéspüspök beiktatása óta először járt a könyvtárban

 

A polgármester és a rektor a hely szellemét méltatták

 

Borsy Judit édesapjának köszönhető a kiállítás alapját képező gyűjtőmunka

 

Pohánka Éva osztályvezető vezette körbe a vendégeket

 

Nagyszámú közönség jött el a különleges tárlatra

 

Betűdzsungel kefelefonathoz

 

Amikor még a Pécsi Est egészen mást jelentett

 

Huszadik század közepi nyomdatermékek

 

Üdvözlet a Hotel Kikeletből, 1947

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-06-07 06:55
Érdekes, hogy ilyen sokan kíváncsiak voltak a kiállításra. Mindenesetre ezek után én is megnézem!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés