Múzeumok éjszakája Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Gazdag program várta szombaton a pécsi múzeumbarátokat. Délután a Martyn életmű állandó kiállítása nyílt meg a Káptalan utcában, míg e mellett a város összes múzeuma várta egy éjszakai túrára a kalandos kedvű érdeklődőket.  Köztük egy különösen érdekes és interaktív helyszín is volt: az egyetemi könyvtár.(Tekintse meg írásunk végén képgalériánkat!)

Egyetemtörténeti és könyvtártörténeti kiállításra invitálták az arra járókat szombat délután a PTE Egyetemi Könyvtár szakemberei. Az óránként induló csoportokat szakképzett vezető kísérte, a magyar nyelvű kalauzoláson kívül németül és angolul beszélő turistákat is kísértek a két kiállításon. Igazi gyermekbarát rendezvény volt, hiszen a könyvekhez kapcsolódva a nyomdatechnikával és -történettel is megismerkedhettek a gyermekes szülők, akiknek csemetéi a könyvtár árnyas fái alatt egyszerű eszközökkel a könyvkötészetet és nyomtatást is kipróbálhatták.
A két kiállítás szakmai hátteréről Pohánka Éva, a történeti gyűjtemény osztályának vezetője adott tájékoztatást.

- Mit láthatnak a Klimó Könyvtárba betérő látogatók?
- Óránkénti tárlatvezetéssel nyomdatörténeti kiállítást tekinthetnek meg, melynek keretében a legkisebbek a gyakorlatban is kipróbálhatják, hogy milyen a szedés tudománya és hogyan lehet festék segítségével nyomatokat készíteni a kiszedett szövegről, vagy más, nyomódúcokon található ábráról. Ezen kívül kódexet színezhetnek, kipróbálhatják a krumpli nyomat készítését és a kész munkákat le is fűzhetik. Tavaly novemberben nyílt meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) történetét bemutató állandó kiállítás, melyet szintén megnézhetnek az erre járó érdeklődők.

- Melyek a könyvtár legértékesebb és legkülönlegesebb darabjai?
- Most a XVIII-XX. századot átölelő kiállítás látható, ezek a könyvek nem csak a mi könyvtárunkból, hanem  pécsi közgyűjteményekből és levéltárakból kerültek a vitrinekbe. Különlegesnek számítanak a régi meghívók, báli menüsorok, kéményseprők által készített jókívánságok, de megtalálható Liszt Ferenc 1846-os pécsi koncertjének plakátja, amelyből tudomásunk szerint ez az egy példány létezik. A bejáratnál található vitrinben pedig azokról a nyomdászatban található gépekről vannak képek, amelyek már régóta nem használatosak és a középgenerációból is csak kevesen ismerik, hogy mire használták azokat.

- Az egyetemtörténeti rész mennyire hangsúlyos és melyik időszakot dolgozza fel?
- Hasonló témájú kiállítás már volt egyszer a Vasváry-házban. A mostani más tematikájú és sokkal interaktívabb az elődjénél, 1367-től, tehát az alapítástól egészen napjainkig tekinti át az egyetem történetét. Mivel ez meglehetősen nagy időt ölel fel, bár vannak benne hiátusok, nem csak kizárólag az egyetem, hanem a teljes pécsi felsőoktatás is megjelenik benne, kitekintve a hazai és európai felsőoktatás helyzetére az adott időszakban. Vannak időszakok, amelyekből kevesebb anyagot tudtunk elhelyezni, de megpróbáltuk más eszközökkel „lefesteni” a kor hangulatát és az egyetem akkori belső viszonyait. Próbáltunk egy-egy kort az akkor használt eszközökön keresztül felidézni, így rádiófelvételeket hallgathatnak a látogatók, melyen régi pécsi diákok beszélnek az egyetemről, vagy régi televízión láthatnak felvételeket, amelyen szintén az egyetemmel kapcsolatos képsorok futnak.

- A két kiállítást nem csak a Múzeumok Éjszakáján tekinthetik meg az érdeklődők. Mikor jöhetnek akik  erre kíváncsiak?
- Hétköznapokon 9-15 óra között látogatható (szombaton 9-13 óráig!) mindkét kiállítás, a magyaron kívül német és angol nyelven is vezetünk csoportokat. A múzeum amúgy a szokásos időszakban április elsejétől október 31-ig látogatható.



Ifjú nyomdász első munkája




Megy a munka az árnyas fák alatt




Ügyes kezek tervezik a könyvet





Középkori nyomtatványok másolatai




A pécsi egyetemi időszámítás hajnalán




Pécs már akkor egyetemi város volt




Jóval később, de már elég régen: jogász ifjak a bálon




A huszadik század első felében




A közelmúlt emlékei




A dékán szobája kicsivel korábbról



A hatvanas évekből megmaradt tévében a Szélkiáltó muzsikál

















Hozzászólások

 
0 #2 ColT 2011-06-21 17:34
Jó kis túra volt ez, én is voltam aznap este (előtte pedig vagy 10 éve utoljára :) )
Nagyon hangulatos a könyvtár, megérinti az embert a régi idők hangulata.
Idézet
 
 
0 #1 Kornél 2011-06-20 06:41
Nagyon jó kiállítás mindkettő, dicséretes, hogy a tárgyak egy részéhez hozzá lehet nyúlni, lapozgatni, forgatgatni! Gratulálok a múzeumnak!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés