Bauhaus-túra a belvárosban

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF

A vasárnapi Bauhaus kiállítás megnyitója után ma az újságíróknak tették lehetővé a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársai, hogy részt vegyenek egy olyan buszos kiránduláson, amelyen a művészeti  iskola tagjainak pécsi építészeti munkáit, illetve azok egy részét járják végig. Ez a túra "hivatalosan" is beindul a közeljövőben, hetente kétszer, szerdán és vasárnap. A busz fedélzetén  hivatásos vezető kalauzolja az ott helyet foglalókat, akikkel itt-ott meg is állnak, közelről megnézni az építészeti örökséget. 

Képünkön a Forbát Alfréd tervezte lakóépület (Rákóczi-Felsőmalom utca sarok) lépcsőháza látható.

 

 A Rákóczi és a Felsőmalom utca metszéspontjában áll túránk első célpontja, a Forbát Alfréd által tervezett lakóépület. A mára nem túlságosan jó állapotban lévő ház a nagy gépjárműforgalom és a felújítás hiánya miatt erősen szennyezett falakkal és a földszinten vadonatúj kisbolttal súlyosbítva fogadja az arra járókat. Így is érezni az építész kitűnő arányérzékét, az erkélyek tömegkönnyítő hatását, de az idő elszállt, a ház külső felújítása nem tűrne halasztást, de idegenvezetőnk szerint, aki beszélt az itt élőkkel - erre még nem áll a  rendelkezésükre a keret.

Belépve a házba sokkal kellemesebb kép fogad, bennünket, bár kapu környékét is többször átépítették. Pár lépésre a bejárattól, bent egy eredeti, míves felirat fogad minket, amely a tervező és a kivitelező személyéről tájékoztat, valamint az építés évéről: 1928.

 Szintenként két tágas lakást találunk, a cselédség szállása pedig szeparáltan a földszinti udvari épületben volt, az akkori szokások szerint. Mára az udvari épületek kissé kopottan, tárolóként működnek. Az emeletre vivő csigalépcső viszont szép, kellemes ritmusú és praktikus.

Már megyünk is tovább a belvároson keresztül, egészen addig, amíg le nem fordulunk a Munkácsy utcából a Rákóczi út felé. A fordulat sikerült, ha „áldozatok” árán is. Hiába, nem buszokra tervezték a belvárosi kis utcákat (szerencsére). Egy autó és gazdája bánja mindezt, egy horpadással a kocsi oldalán és egy baleseti bejelentővel távozik. Az intermezzo után a József Attila utca, Petőfi utca, Erreth Lajos utca érintésével, a busz ablakából néztük meg a Bauhaus épületeket. Természetesen a „magasház” és története is része lesz a programnak, bár ez  a "pokoli torony" nem a mi általunk tanulmányozott művészeti iskola képviselőinek a bűne., bár el kell ismernünk Pécs egyik meghatározó és sajnos a mai napig fájó pontja. Mi most kivételesen eltekintettünk a jelenlegi állapotához vezető út részletes történetének megismerésétől, így buszunk a Kaposvári útra vitt bennünket, ahol a híres építész Forbát Alfréd édesapjának a háza áll, természetesen Bauhaus stílusban. Az épület mögött a szintén hasonló felfogásban épült pince épületnek a romjait láthattuk csak, amelyet meglehetősen barbár módon bontottak le, szerteszét hevertek a püspökség jelével ellátott téglák a területen. Erre valóban keresztet vethetünk…

Utunk végállomása felé vettük ezután az irányt és a Hotel Kikeletnél szálltunk ki a járműből. A múlt századi játékfilmekből is ismert ívelt formájú épület klasszikus példája a Bauhausnak, ráadásul kiváló állapotban maradt fenn, bár az utókor itt is természetesen alakított rajta.

Ezek után már tényleg nem volt mit tenni, helyet foglaltunk a teraszon, ahonnan kiváló kilátás nyílik a városra, az épülő EKF beruházásokra, amelyekről az ”éles” túrán szintén tájékoztatást kapnak a résztvevők.

Miután kinézelődtük magunkat, egy igazi „Bauhaus koktél” (alkoholmentes) várt ránk, amely a művészeti irányzat színeivel (kék, sárga zöld) emlékeztetett bennünket a kissé hosszúra, mintegy két és félórásra nyúlt utazásra.

 A kirándulások időpontja:

2010. augusztus: 22., 25., 29.
2010. szeptember: 1., 5., 8., 12., 19., 22., 26., 29.
2010. október: 3., 6., 10., 13., 17., 20.

A buszok indulási ideje a felsorolt napokon: 9:30, 11:30, 14:00, 16:00

Indulás: a Janus Pannonius Múzeumtól
Díja: 2500 Ft

 

Hozzászólások

 
0 #5 Guest 2010-08-20 21:15
A Bauhaus kiállítással egy napon volt Pécsett a Dóm téren -több-ezer részvevővel- a PÉCS CANTAT 2010 ünnepélyes megnyitója.

Még a Fülöp szigetekről és Taivanról is jöttek Pécsre kórusok.

Megérdemelné (az 1988-as Europa Cantathoz hasonló rendezvény) az Európa Kórus Fővárosa fesztivál, hogy e helyütt is írjanak róla, és a budapesti rádiók ne "csak" a Bauhaus megnyitóval foglalkozzanak, de a sok ezer pécsinek és nem pécsinek élményt adó PÉCS CANTAT 2010 rendezvényeit is népszerűsítsék.

Ma este pl. a Bazilikában világszínvonalú Psalmus volt hallható 251 tagú kórussal és a fiatal meglepetés-tenorral: Horváth Istvánnal. (A véméndi születésű művész Pécsett működik)


LEGYÜNK BÜSZKÉK AZ ÉRTÉKEINKRE!!!

21-én 20 órakor a Dóm téren PÉCSNEK ÍRT VAJDA JÁNOS-MŰ ŐSBEMUTATÓJA HANGZIK EL.
Néhány-ezer hallgatója megint lesz a szabadtéri PÉCS CANTAT programnak.

KEZELJÜK RANGJÁN A SIKEREINKET!!!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-08-18 17:53
Szerintem több figyelmet érdemelnének ezek az épületek! Valami tábla igazán emlékeztethetné rá az embereket, hogy híres bauhausos tervező munkája!!!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-08-17 06:39
Lola cica, azért ez nem egészen így van, bizonyára érdekesek azok az épületek, a képen a lépcsőház például nagyon szép! :P
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-08-17 06:38
Látsz egy-két romos és nem túl érdekes épületet, ezért sok a 2500.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-08-17 06:37
Jól hangzik a dolog, nekem is tetszik, bár pécsi vagyok el fogok menni egy ilyen túrára!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés