Kezdőlap > Közélet > Füstbe ment és légbe kapott tervezet

Füstbe ment és légbe kapott tervezet

2011. október 01. szombat, 19:14 Közélet
PDF

Csütörtökön este gyertyás felvonulással, szombaton délután levegőbe engedett lufikkal tiltakoztak az egyetemisták a felsőoktatási törvénynek az egyeztetésből őket teljesen kihagyó koncepciója ellen. (Galériával! Fotók: Horváth Csaba)

 

 

 

A hétvégi időpont ellenére hozzávetőleg száz egyetemista jelent meg a 48-as téren szombaton délután négy órakor a felsőoktatási törvény koncepciója elleni békés hallgatói demonstráción, amit a Pécsi EHÖK szervezett. A hallgatóknak kék és fehér lufikat osztottak, a főszervező EHÖK elnöke, Zag Gábor és Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, az összegyűltek előtt szintén kezébe fogott egy köteg luftballont, amire a felsőoktatási törvény tervezetének szimbóluma volt kötözve.  Egy rövid beszéd után, amelyet cikkünk végén olvashatnak, Zag és Nagy felengedte ezt a koncepciót az égbe, a hallgatók és a HÖOK képviselői pedig saját, kék és fehér színű lufijaikat. Ezzel véget ért a békés tiltakozás első felvonása, amelyet a szerda esti hallgatói fórum nyitott, majd csütörtök este egy egyéni hallgatói szervezésű gyertyás felvonulás követett.

 

 

A szeptember 29-ei eseményen este 9-re várták az egyetemistákat a 48-as térre, jöttek is szép számmal, hozzávetőleg háromszázan, A hallgatók fegyelmezetten, rendőri biztosítás mellett átvonultak a Király utcán át a Széchenyi térre, és a Szent István téren a Szózat eléneklése után meggyújtották a paragrafus, vagyis a törvény gyertyákból kirakott szimbólumát.

 

 

Szeptember 30-án pedig Pécsre érkezett a HÖOK éves közgyűlése, amin a téma természetesen a felsőoktatási törvény koncepciója volt. Az ország számos felsőoktatási intézményét és hallgatói érdekképviseleti területét lefedő szervezet vezetői egyöntetűen egyet értettek azzal, hogy a jelenlegi tervezet az összes intézmény számára elfogadhatatlan, és mindent meg fognak tenni, hogy tárgyalóasztal mellett a szaktárcát jobb belátásra bírják.

 

 

Korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk a kétséges és kérdéses tervezetrészekről, a HÖOK teljes mértékben támogatja a Pécsi EHÖK által megkezdett, a kormány és a minisztérium figyelmét felhívni kívánó stratégiát, a szerdai pécsi konzultációt a többi egyetem is követendő példának tartja, meg is fogják a saját fórumaikat rendezni a nagyon közeli jövőben. A fórum rengeteg hallgatót mozgatott meg, utána számtalan vélemény, javaslat érkezett a Pécsi EHÖK-höz. Ezeket ők összegezték és a jövő hét elején el fogják juttatni dr. Bódis Józsefnek, a PTE rektorának, illetve a Baranya megyei országgyűlési képviselőknek, arra kérve őket, hogy képviseljék az ő és a hallgatók álláspontját az összes lehetséges fórumon. A kérdéseket, javaslatokat az oktatási tárcának is el kívánják juttatni. Az egyetemeken pedig aláírásgyűjtést kezdenek a mostani felsőoktatási koncepcióval szemben.

 

 

A szombati békés demonstrációt követően Zag Gábor és Nagy Dávid rövid sajtótájékoztatón összegezte a szerda óta eltelt rövid időszakot, és a további terveket. Zag szerdai, fórumon elhangzott szavaihoz hasonló hangnemet ütött meg, amikor arról beszélt, mi lesz, ha elfogadják ezt a teljes egyeztetés nélkül született törvényt: „a magyar felsőoktatás koporsójában az első szegnek, a magyar szellemi fejlődés, a kultúra ellehetetlenítésének tekinteném.” A HÖOK elnöke, mint ahogy egyik hallgatói önkormányzat sem tud pontos információkkal szolgálni arra vonatkozóan, hol tart a törvény előkészítése, mennyi esély van a változtatásra. Nagy elmondta: „Szeptember 20-án a NEFMI-ben egyeztetésen vettünk részt, ahol kérdéseinkre érdemi válaszokat nem kaptunk,”, a ki tudja mennyire hivatalos álláspontokról ők is csak a sajtóból értesülnek, ami mindenképp dühítő. Az biztos, hogy nincs vesztegetni való idejük, minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülni. Persze, csak ha a másik fél is úgy gondolja.

 

 

A Pécsi EHÖK vezetősége elköszönésként csak annyit tett hozzá: kidolgozott programtervük van a továbbiakat illetően, hamarosan kezdődik a második felvonás, országszerte demonstrációkkal, esetlegesen egyetemfoglalásokkal.

 


Zag Gábornak, a Pécsi EHÖK elnökének beszéde:

„Tisztelt Hallgatótársaim!

Köszöntök mindenkit, akik itt ma megjelentek, pécsieket és az ország minden felsőoktatási intézményéből érkezett kollégáinkat. Nagy örömmel tölt el, hogy a mai napon ismét sikerül megmutatni, hogy az egyetemi polgárság nem közömbös a saját sorsa iránt és nem fél felemelni hangját jogai védelmében. Végig fenntartva azon véleményünket, hogy a kérdés megnyugtató rendezését a tárgyalóasztal mellett képzeljük el, bízunk abban, hogy a ma megalapozott országos hallgatói összefogást látva az illetékesek végre belátják, hogy nem dönthetnek nélkülünk a jövőnkről. Ezen meggyőződésünkből fakadóan ezennel szélnek eresztjük a Felsőoktatási Törvény aktuális koncepciójának szimbólumát, mely nélkülünk született és úgy is tűnik el a semmibe.”

Hozzászólások

 
0 #44 Mecseki 2011-10-03 20:51
Idézet - Tüke:
nincs hangja... (úgy tűnik) nincs semmi visszhangja a "lufieregetésekn ek" :oops:

Komolyan, azt hiszik ezek a fiatalok, hogy ilyen akciókkal mennek valamire? Nem tetszik nekik a felsőoktatási törvény koncepciója? Tessék kimenni az utcára, de ne csak százan! Menjen ki mindenki... sőt, én a helyükben másokat (esetleg a kedves szülőket, vagy más felnőtteket) is mozgósítanék... Volt szerencsém egyszer egy másik országban látni egy néma, kb. 100 ezres tüntetést. A rendőrség megpróbálta kiszorítani a tüntetőket, de azok csak mentek csendben előre... félelmetes volt. Jó lehetett hallani ahogy a parancsnokok kommandírozzák a pajzsaik mögé bújó rendőröket... a tömeg meg csak nyomult... nem ordítoztak, nem kiabáltak...
Idézet
 
 
0 #43 Tüke 2011-10-03 16:55
Idézet - Konrád:
A témáról kellene értekezni!

Való igaz... a témáról kellene szót váltani, eszmét cserélni... egymás véleményét megtudni, megismerni... Minél több értelmes, érvelni, vitázni képes emberrel.. Sajnos vannak itt (is), akik erre képtelenek. Mi itt néhányan azt próbáltuk elmondani, h a mai egyetemi ifjúság még a saját ügyében sem képes (megfelelően) kiállni... hétvégén otthon alszanak, ahelyett, hogy megmutatnák országnak világnak, h ezen a területen is a dolgok sürgős (és az érintettekkel közös) rendezésre volna szükség...
1848-ban, vagy 1956-ban az ifjúság, az egyetemi ifjúság (pl. '56-ban a MŰEGYETEM Bp.) volt az egyik kiindulópontja a megmozdulásokna k... A mai fiatalok (ifjúsági vezetők)sima arccal, vasalt ingben, nyakkendővel, öltönyben pózolnak - ez egy dekadens ifjúság, nekem legalábbis annak látszik :P nincs hangja... (úgy tűnik) nincs semmi visszhangja a "lufieregetésekn ek" :oops:
Idézet
 
 
+1 #42 Konrád 2011-10-03 14:49
Hölgyek-Urak! Egy kis önmérsékletet minden hozzászólótól. Én is visszafogom magam.A témáról kellene értekezni!
Idézet
 
 
-1 #41 ColT 2011-10-03 13:55
Idézet - Tüke:
ColT Te magad sem tudod mire gondolsz, csak pampogsz itt - hülye gyerek :-) ! ha van valami ötleted, miért nem teszed közzé??? :sad: megélhetési egyetemista - micsoda idióta fogalom ez??? :cry:



Gratulálok a színvonaladhoz. Ezt tanultad valahol?
Idézet
 
 
0 #40 Mecseki 2011-10-03 09:31
Idézet - Konrád:
Na ébresztő lajhárok, jó reggelt, ébredjetek fel végre!

Ezek nemcsak a hétvégén, de a hét elején is alusznak... csak alszanak, alszanak... közben az idő meg múlik :lol:
Idézet
 
 
0 #39 Zorka 2011-10-03 09:02
A "foglalás" az már másnak is bejött - Vízmű pl. -, de a kidolgozott programtervvel nem kellett volna már korábban előrukkolni?!!!
Idézet
 
 
+1 #38 Konrád 2011-10-03 06:24
Nyilván, ha néhány nagyarcú locsogása színfolt, akkor ez aztán a színek orgiája! Látszik, hogy az egyetemek színvonala a bányászbéka segge alatt van. Nem véletlen, hogy Mecseki jó szerencséttel köszönt el! Na ébresztő lajhárok, jó reggelt, ébredjetek fel végre!
Idézet
 
 
0 #37 Tüke 2011-10-02 21:03
Idézet - Merkuriusz:
...olvasmányosabb lett ez a Pécsi Riport ...
szerintem is. Jó éjszakát! :zzz
Idézet
 
 
0 #36 Merkuriusz 2011-10-02 21:00
Na, jó éjszakát! Azt hiszem talán sikerült egy kis színt csempésznünk ma ezekre az unalmas oldalakra! Kicsit olvasmányosabb lett ez a Pécsi Riport - nem gondoljátok?
Idézet
 
 
0 #35 Mecseki 2011-10-02 20:56
Rendes gyereknek látszik ez a Burai! Sok szerencsét! (majdnem azt írtam ide, hogy "jó szerencsét" - de ezt a köszönést már alighanem nem ismerik a fiatalok!)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés