Kezdőlap > Kultúra > Kiemelt cikkek > Jubileum az Ördögkatlanban

Jubileum az Ördögkatlanban

2022. június 06. hétfő, 13:46 Kiemelt cikkek
PDF

Jubileumot ül az Ördögkatlan! Idén augusztus 2-6. közt immár tizenötödik alkalommal telik meg a Katlan: Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd, a Vylyan Terasz és Mokos Pince látogatói több száz programmal gazdagodhatnak, köztük színházzal, irodalommal, koncerttel, cirkusszal, gyerekprogrammal. Az idei díszvendégek (Kollár-Klemencz László, a Fortepan, a Líra Könyv, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapest Bábszínház (képünkön)) különleges, kifejezetten az Ördögkatlanra hangolt produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget. Álljon most itt egy ajánló a szervezők szavaival, amely ízelítőt nyújt a hamisítatlan Katlan-érzésből.

Amikor 2008 augusztusában egy váratlan telefonhívás után Bérczes Laci és Kiss Móni összenéztek, még meg sem szólaltak, tekintetükben ott volt a mondat: „Megcsináljuk a magunkét.” Naivak voltak és maradtak, de maguk sem gondolták, hogy egyszer majd egy jubileumi, 15. Ördögkatlanra készülnek majd. Márpedig ez történik, ők és a katlancsapat sok-sok tagja szívirányból támad újra: Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, a Vylyanon és Mokoséknál szervezik az újabb összművészeti fesztivált. Maradnak továbbra is mezítlábasak, az árakat igyekeznek nem emelni, és kell majd sorban állni, katlanbuszozni vagy stoppolni, nem kell, de lehet barátkozni vadidegenekkel és helyiekkel, örülni, hogy együtt vagyunk, találkozunk – és hogy ezt magunknak és a minőségi programoknak köszönhetjük.

DÍSZVENDÉGEK
Ki is az, hogy „díszvendég”: aki megtisztel bennünket a jelenlétével. Mely jelenlét munka, megnyilvánulás nap mint nap. Mi pedig meghívásával felmutatjuk, hogy mindenkinek, minden műfajnak helye van az Ördögkatlanban, aki-ami minőséget képvisel. Legyen az irodalom, zene, színház, fotográfia, múltunk őrizendő értéke. Így lesz ez 2022-ben is!

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ
„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá.” Önmagáról beszél Kollár-Klemencz, de akárha az Ördögkatlanról szólna. Összművész az összművészeti fesztiválon: Laci író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező-kertépítő mérnök. Visszatérő vendég a Katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézzük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

alt

FORTEPAN
„A hatvanas években nyár felé tetőzött az ifjúsági probléma” (Cseh-Bereményi)
A Fortepan Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma (https://fortepan.hu/). Mintegy 135 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi gyűjteményekből származik. Ezek kiállítása az Ördögkatlanban lehetetlen – de nem is ez a célunk! Sokkal inkább egy közös, személyes kiállítás, mely a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. Hozz tehát képeket a családi gyűjteményből (visszakapod!), amelyeket Te ajánlasz fel a fesztivál időtartamára. A Tőled átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja-szkenneli. Téma: „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években (részletek: facebookon és a honlapon!).

LÍRA KÖNYV
Miközben korántsem mellékes, hogy a Líra Könyv Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalkozása (könyvterjesztő- és könyvesbolthálózattal, webshoppal), nekünk az most a legfontosabb, hogy díszvendégünkhöz nyolc fontos könyvkiadó tartozik: Magvető, Corvina, General Press, Atheneum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Rózsavölgyi. De ami az olvasónak igazán lényeges, az az Ördögkatlanban 2022-ben megjelenő nagyszerű írók-költők névsora: Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál. Velük találkozhatunk az irodalom katlanos fellegvárában: a Vylyan Teraszon.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM
1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa, és miután az uralkodó bólintott, megszületett a Magyar Nemzeti Múzeum. Na, igen, ezt tudjuk (vagy nem tudjuk)…, de mi köze mindennek az Ördögkatlanhoz? Például az, hogy 2016 óta a Nemzeti Múzeum újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, mely bizonyítja, hogy a késő császárkori pannóniai tartományokban is jelen volt a nagybirtokos elit. Az az elit, ami a világhírű Seuso-kincset is birtokolta. Nagyharsányi és beremendi leletek a római korból! Évről-évre jöttök a Katlanba, és ugye ezt nem tudtátok?! Majd most: sziklavetítések a Szoborparkban, kiállítás a Vylyanon, beszélgetések és előadások az Ördögkatlan különböző helyszínein. Otthonos lesz a Múzeum a Katlanban – és a katlanosok is a Múzeumban!

BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ
„Társulatunk remek formában van, kísérletező, izgalmas produkciókat állítunk ki. Rendszeresen járunk fesztiválokra, mint nézők is és minden alkalommal büszkén jövünk haza, mert azt érezzük, hogy abszolút ott vagyunk a topmezőnyben.” Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója nyilatkozott így – teljes joggal. Kicsiknek, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt játszik, sikerrel, a színház. Tavaly már beköszöntek hozzánk egy nagyszerű Rómeó és Júliával, az idén mindenkinek hoznak valamit: érkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika; tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása, a Semmi; egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás, az Anima; A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újraolvashatjuk”… és belekóstolhatunk a jövő évad „nagy dobásába”, a vadonatúj Dekameronba.

KIEMELT PROGRAMOK

BÚCSÚZIK A K2
Társaink-barátaink, a helyiek kedvencei, akik még kaposvári színészosztályként hozták létre a társulatot, a k2 Színházat. Járták az úgynevezett függetlenek rögös útját, hozzánk 2013. július 31-én Az isten és a részegek című kecskeénekkel köszöntek be Mokosék színháztermében, 2022. augusztus 6-án pedig a nagyharsányi tornateremben, felvonultatva szinte mindenkit, aki a társulatban az elmúlt évtizedben megfordult, Züfec című előadásukkal köszönnek el. És lesz k2-fészek a beremendi református templom kertjében, számos előadás: Ki vele, Néró!, Az apostol, Felhőkakukkvár, Rebellisek… Köszönjük k2!

TÖRŐCSIK MARI EMLÉKEST (FILM)
2021. április 16-án meghalt Törőcsik Mari, a magyar színház- és filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az Ördögkatlan örökös védnöke. Mozart Requiemjével emlékeztünk rá tavaly augusztusban. Szeptember 21-én pedig a Nemzeti Színházban emlékestet tartottak. Ezen az esten, Mari emlékének is köszönhetően a méltóság, a nagyvonalúság, a felülemelkedés – ha csak egyetlen estére, egyetlen pillanatra is – felülírt mindent, és kezet nyújtottak egymásnak mindazok, akik kettészakított, kultúrharcos világunkban egymással nemigen találkoznak. Ezt az estet (melyet nem közvetített, nem rögzített a televízió) idézi meg ez a film, amit augusztus 6-án, egyetlen alkalommal láthatnak az Ördögkatlan látogatói.

IN MEMORIAM BAKSA SOÓS JÁNOS
„A szabadságot tudta. Érvényesen megnyilvánulni minden pillanatban… Nem politizált, mégis mindig ott volt benne az a kétélűség, amit a hatalom baromira szeretett volna megfejteni, de nem tudott, mi pedig, tudtuk nem tudtuk, azonnal megfejtettük a magunk agya szerint. És tudtuk, hogy ő a mi Baksánk. Egy szeretetre méltó ember.” Cseh Tamás beszélt így a magyar underground ikonikus, titokzatos alakjáról, a 2021. szeptember 25-én elhunyt „Január Hercegről”. Barátja, tanítványa, Cseh András segítségével kiállítással, koncerttel emlékezünk rá.

MAGYAR ZENE HÁZA – KREATÍV KONCERTEK ÉS VIDÁM WORKSHOPOK
A Magyar Zene Háza Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben vár minden Katlanozót. Progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciókkal megpróbáljuk öt napra teleportálni a Zene Házát az Ördögkatlanba. Délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, fókuszban rögtönzéses zenei játékokkal – a soharózás Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével. A Zeneművek kortárs ismeretterjesztő koncertjei mellett vendégünk lesz a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Lesznek továbbá improvizációs előadások a Budapest Improvisers Orchestrával, és a Jónás Vera szólistával kiegészült Vazul&Huba párossal. A Narancsligetben pedig egy ghánai zenekarral vendégeskedünk – az Alostmen olajoskannából készült buherahangszerrel és transzba ejtő ritmusokkal hív táncba.

„JÁTÉKNAP” GYEREKPROGRAMOK
A nagyharsányi Narancsliget néven elhíresült Katlanos színhely délelőttönként a gyerekeké, a családoké. Itt ver tanyát a Pagony, a Manó Könyvek, az Egyszülős Központ sok-sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel, animációs workshoppal… És itt láthatjuk majd a Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika című előadásokat, együtt zenélhetünk a Bélaműhellyel, sőt Sakkiskolában is tanulhatunk. Hogy ez megvalósulhat, az a Lengyel Csaba által vezetett Játéknap Kft. kicsi műhelyének és nagy szívének köszönhető. Ők építették tavaly a Maszkperselyt, ők folytatják idén a játszótér építését, ők lettek szinte fő támogatónk – csak úgy. Ilyen nincs, mondanánk – de van.

CIRKUSZ – UTCASZÍNHÁZ
A cirkusz (Cia. Pakipaya) Spanyolországból érkezik, az utcaszínház (Foco alAire) Mexikóból. Előbbiek előadása (Shake Shake Shake) ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát és a színházat, és frenetikus humorral és ügyességgel mutatja fel az élet őrülten abszurd pillanatait. Például hogyan lesz egy ügyetlenkedő nézőből káprázatos akrobata. A mexikóiak is a nézőket szólítják maguk közé furcsa, titokzatos, rituális utcai vonulásukon, hogy aztán ideiglenes közösséget teremtve körtáncot lejtsenek velünk, számukra vadidegen katlanozókkal. Ők eltűnnek – mi maradunk, és tánccal ünnepeljük a 15. Ördögkatlant.

alt

MINDEN MÁS
Amikor sokszáz nagyszerű programmal várjuk a látogatókat, minden „kiemelés” igazságtalan. Hiszen ugyanígy kiemelhetnénk az úgynevezett komolyzene katlanos prófétáit, a Dinyés Dániel-Kolonits  Klára házaspárt, akik énekes-zenész barátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről-évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak, majd lesz az orosz-ukrán háború, egyáltalán, minden háború szörnyűségeit megidéző koncert is; nem beszélve Both Miklós Ukrán Udvaráról, aminek tragikus aktualitását nem kívánta egyikünk sem; régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar, ahol kiállítástól szemétszedő kirándulásig, gyárlátogatástól öko-kalandjátéktól vitaszínházig gyerekek is, felnőttek is múlathatjákaz időt; lesz a szokásos sorbanállás a színházi sorszámokért, hiszen fellép nálunk többek között Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig…; a Hagyományok Háza pedig gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „teliszórja” a Teleki Ligetet jobbnál-jobb programokkal; ne felejtsük: a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözött, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál; és akkor még nem esett szó a száznál több rock-koncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig


 

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját: a www.ordogkatlan.hu weboldalon, valamint a fesztivál facebook-oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható.

HETI BÉRLETEK
Elővételben: 20.000
Helyszínen: 28.000 Ft
NAPIJEGY:
Elővételben: 5.900 Ft
Helyszínen: 6.400 Ft

Hirdetés
Hirdetés