Kezdőlap > Kultúra > Kiemelt cikkek > Ördögkatlan tizenhetedszer

Ördögkatlan tizenhetedszer

2024. július 25. csütörtök, 12:58 Kiemelt cikkek
PDF

Idén immár 17. alkalommal kerül megrendezésre az Ördögkatlan Fesztivál, amely mára szinte felnőttkorba lépett. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja Nagyharsányban, a Szoborparkban, Beremenden, a Mokos Pincészetben és a Vylyan Teraszon július 30. és augusztus 3. között összesen 400 programnak és produkciónak ad otthont. (Képünkön: Beck Zoli a tavalyi Katlanon, akivel idén is többször találkozhatunk. Fotó: Mizerák Andrea).

 

2008-ban egyik védnökük, Cseh Tamás nyitotta meg az első fesztivált, Törőcsik Mari pedig hol a helyszínen, hol telefonon adta áldását erre a „nemnormális” közösségi eseményre. Bár ők már nincsenek velünk, szellemiségük tovább él a fesztiválon, amelyre sokezer látogató érkezik Magyarországról és távolabbról is.

Számtalan színházi előadás, koncert, irodalmi program, kiállítás, beszélgetés, filmvetítés, workshop stb. várja a fesztiválozókat. A fesztivál díszvendégei Korniss Péter, a Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, a katlanosok jól ismerik, ő a "Faluturisták" Kálmánja és Miquéu Montanaro francia zenész.

Korniss Péter a magyar fotográfia legendás mestere a Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Vylyan kiállítóterében. Nemcsak a képekkel, de a 87 esztendős fotográfussal is találkozhatunk, hiszen szerdán tárlatvezetést tart nekünk, másnap pedig Nyáry Krisztián beszélget vele arról a hosszú útról, amit Korniss Péter megtett azóta, hogy 1937-ben megszületett Kolozsvárott.
Nyáry Krisztián sokféle minőségben lesz a fesztiválon, könyvbemutatója lesz, beszélgetnek vele és ő is beszélget másokkal. Köles Ferenc 2024-ben a Pécsi Nemzeti Színház „Audiencia” című tragikomédiájának sörmestereként érkezik a fesztiválra,  vezeti majd a Faluturisták szájtszíing-performanszát, levetítik Karácsony Péter „Kis Hatalmasok” című kisjátékfilmjét, mely több díjat is elhozott Rómából (Rome Prisma Independent Film Awards), köztük Köles Feri a „Legjobb Férfi Főszereplő” díját.

Miquéu Montanaro - a világnak nincs olyan pontja, ahol ne koncertezett volna már, a Katlanon is visszatérő vendég. Talán nincs olyan hangszer sem, amin ne tudna játszani. Virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani. Az idei Katlanban workshopokat tart, és ő a zenei vezetője annak a francia-magyar nagyzenekarnak, mely az utolsó estén világpremierként vetítendő vadiúj „Drakula”-filmet kiséri. És persze koncertezik a Vylyanon és a Kovácsműhelyben is.

Kiemelt programok:
IN MEMORIAM JULIE (Nagyharsány - Focipálya, augusztus 2. 21:00)
Az Ördögkatlan egyik jelképe volt. A szabadság, a vagányság, a szépség, az életszeretet példája. A Wombo Orchestra énekesnője 2023 őszén elköszönt tőlünk, az élettől. Rá szeretnénk emlékezni ezzel a koncerttel. Julie-hez méltó, boldog, jókedvű estet szeretnénk, és ebben nagyszerű zenészek segítenek minket (Wombo Rebellion, Sukh Mahal, Besh o droM, Beck Zoli). Bulizz, örülj az életnek – és gyújts egy gyertyát Julie-ért (és Kátyáért és Mariért és Tamásért és bárkiért, akit szerettél és elveszítettél).

MENTÉS MÁSKÉNT
2024-es jelszavunk: „mentés másként”. 21. századi kifejezéssel fejezzük ki azt, ami a mindenkori kultúra örök vízjele: a múltba kapaszkodva, azt forrásként felhasználva hozzuk létre a jelen értékeit. Mentünk és teremtünk. Ennek példája a Szent Efrém Férfikar és Háy János együttműködése (Háy-kódex), a nyolcvan éve született zseniális költő, Petri György megidézése (Petri-tér), díszvendégünk, Korniss Péter fotóinak kiállítása (Hosszú úton)…

VÍZHANG-SZÍNPAD (Beremend - Strandfürdő, augusztus 1. 21:00)
Ha nem is járunk, de zenélünk a vízen. A beremendi strand medencéjére épített színpadon muzsikál és énekel Kolonits Klára, Dinyés Dániel, Razvaljajeva Anasztázia, Bujtor Balázs, a Hungarian Studio Chamber Orchestra, és többek között Vivaldi, Verdi, Wagner művei hangoznak el.

TÁBORTŰZI KÖZÖS ÉNEKLÉS
Lehet, hogy a hőség miatt a tűzgyújtás jelképes lesz, de az éneklés igazi. Az Offlájn Rezervátum vezetésével estéről-estére együtt énekeljük Cseh Tamás és Bereményi Géza dalait. Lesz hozzá daloskönyv és lesznek nem akármilyen segítők: Kollár-Klemencz László, Cseh András, Lovasi András, Víg Mihály, Vecsei H. Miklós…

DRAKULA HALÁLA – LOST ANALOGUE (Nagyharsány - Narancsliget, augusztus 3. 21:00)
Bizton mondhatjuk: ilyen még nem volt. Száz év után kolozsvári filmesek újraforgatták a Drakula-filmet. Vadiúj némafilmet láthatunk augusztus 3-án a Narancsligetben – zenével! A vetítést Miquéu Montanaro 15 fős Filmzenekara kíséri. A projekt az ERASMUS+KVET-210 támogatásával valósul meg.


Programok a teljesség igénye nélkül:

Koncertek: Esti Kornél, Belga, Ricsimicsinájjunk, Boebeck, Farkasházi Réka és Tintanyúl, Cserihanna, Analog Balaton, Kiscsillag, Kollár-Klemencz Kamarazenekar, Schubert-Dalbeavató koncert, Udvaros Dorottya estje, Bohemian Betyars, Carson Coma, Lázár Tesók, Elavult Zenekar, Tudósok, Újzenekar, Balaton - Cseh Tamás-est, Németh Juci - G. Szabó Hunor duó, Kern András, Platon Karataev, 30Y, Wombo Rebellion, Zene Háza Hangtemplom.

Irodalom: Petri-beszélgetések, Pál András és Rozs Tamás, Novák Erik, Lyukasóra Szabó T. Annával, Dragomán Györggyel, Nyáry Krisztiánnal, Szikszai Rémusszal és Szegő Jánossal, Kollár-Klemencz László, Pannon Tükör Pódium, Vershaker, Örökkatlan, Lányos és fiús apák, Bérczes László: Kötőszavak, Budapest Nagyregény, Simon Márton és Háló Gergő, Háy-kódex, Krusovszky Dénes, Slam poetry

Színház: Hermész, Az idő marasztalása, Sorstalanság, Árvácska, Színészképzés Pécs OSZIP előadásai (Megmihálylottak, Grönholm módszer, A jó pálinka itassa magát, Én nem akarom, ha te nem akarod, Minden dolgok könyve), A távolság mechanikája, Sárga csikó, Az öngyilkos, Mit csináljak, hogy jobban érezd magad, Oreszteia, A nagy erdő, mely tele van homállyal, Halál Velencében, Patkó Bandi legendája, Kezdhetek folytatódni, Audiencia, Egy életem: Mucsi Zoltán, Szókratész védőbeszéde, Tóték, Kartonpapa, Pityi Palkó, Néró és természetesen Faluturisták, ezúttal Beremenden, a Megbékélés Kápolnánál és környékén.

Film: Magyarázat mindenre, Malter Filmfesztivál az Ördögkatlanban, Nelly és Nadine, Nyersanyag, Karácsony Péter filmjei (Kis Hatalmasok), Keskeny út a boldogság felé, Petri werkfilm az Arizonaplóhoz, Kálmán-nap, Árni, Drakula halála.

Ezen kívül: számos beszélgetés, tudományos előadás, workshop, gyerekprogramok, kiállítások.

Az Ördögkatlan teljes programját további részletekkel itt lehet megtekinteni, jegy- és bérletvásárlás az alábbi linken lehetséges.

Hirdetés
Hirdetés