Kezdőlap > Kultúra > Film > Hét különleges nemzetközi dokumentumfilm a BIDF keretében Pécsett

Hét különleges nemzetközi dokumentumfilm a BIDF keretében Pécsett

2023. január 21. szombat, 11:10 Film
PDF

A 9. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) keretében január 26. és 29. között hét nagyon aktuális és változatos témájú dokumentumfilmet láthat a pécsi közönség az Apolló Moziban. A rendezvény immár kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-fesztiválja Magyarországon. A budapesti fesztivál programjának egy szeletét a közönség több éve a nagyobb vidéki városokban, így Pécsett is megismerheti.

A pécsi fesztivál január 26-án, csütörtökön 17 órakor a "Kölyök Platónok" című film vetítésével kezdődik, amely előtt Horváth Tamás, Pécs MJV Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke nyitja meg a rendezvényt. A Kölyök Platónok Belfastba, egy katolikus fiúiskolába kalauzolja el nézőjét, ahol az iskolaigazgató a filozófia különleges eszközeivel mutatja meg ifjú tanulóinak, hogy az erőszak helyett más módszer is létezik a konfliktusok kezelésére. A Pécsett vetített filmek témái nagyon változatosak és aktuálisak. A négy nap során megismerkedhetünk még az ISIS rabságából szabadult kisfiú történetével (Imad gyermekkora), bepillanthatunk Svédországban a koronavírus-járvány kezelésének kulisszái mögé (Mi svédek és a covid), illetve egy sanghaji népkórház mindennapjaiba (Hatodik Népkórház). Továbbá megismerhetjük egy szivárványcsalád gyámügyi kálváriájának részleteit (Szótlan szeretet), és szembesülhetünk a szabad véleménynyilvánítás felszámolásának egyik módszerével a mai Oroszországban (A hatalom markában), valamint az ukrajnai háború véres valóságával (Szabadság tűz alatt). A vetítések után az adott témában kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak, többek közt neves pécsi egyetemi szakemberek és civil szervezetek munkatársainak részvételével. Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az életet! “Ne ölj!” A filmeket egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, magyar és angol feliratokkal vetítik. További részletek és információk az esemény facebook oldalán: BIDF 2023 - PÉCS (https://www.facebook.com/events/583350406956340) és az Apolló Mozi honlapján (https://www.apollopecs.hu/bidf9/). Jegyvásárlás az Apolló Mozi honlapján és a mozi jegypénztárában.

A BIDF-ről

A BIDF - Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-fesztiválja Magyarországon. 2023-ban nemcsak Budapesten, hanem országszerte, 9 nagyvárosban, köztük Pécsett nézheti meg a közönség a BIDF filmjeiből készült válogatást. Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az életet! “Ne ölj!” Ne vedd el mások életét és lelkét, múltját és jelenét, szabadságát és örömét, alkotását és hitét, ne pusztítsd el a környezeted! Ebben a szellemben rendezi meg a BIDF 9. alkalommal a hazai kulturális élet rangos és közönségbarát nemzetközi filmes eseményét. Budapesten 5 egészestés versenykategóriában várják a versenyfilmek meghívott alkotói és 100 Civil Nagykövetük országszerte a hazai közönséget, akiknek csak a BIDF-en nyílik alkalmuk arra, hogy a sokszorosan díjnyertes, a valóságot a művészet erejével ötvöző filmeket láthassák. A BIDF során 30 nemzetközi zsűritag dönt arról, hogy az Oscar jelölt, Európa-díjas, Velence, Berlinale, Sundance fesztiválokon díjazott filmek közül melyek lesznek a fesztivál nyertes alkotásai. Minden vetítés után beszélgetések lesznek az adott film által felvetett téma szakértőivel.
A fesztivál Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és 9 másik város mozijában (Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém) várja a  kedves nézőket.

BIDF 2023 Pécs program
2023. január 26-29., Apolló Mozi

Január 26. (csütörtök)

17:00 Megnyitó: Köszöntőbeszédet mond Horváth Tamás, Pécs MJV Önkormányzata, a Kulturális Bizottság elnöke utána: Kölyök Platónok Ír-belga-francia dokumentumfilm, 2021, 102 perc. Eredeti angol nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath
Az Elvis-rajongó, független iskolaigazgató, Kevin McArevey és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedei óta tartó erőszak legyőzéséért. Az eltökélt igazgató nap mint nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza ifjú csapatát, azzal a szándékkal, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel. A film tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt.
Díjak:  ICCL Human Rights on Film Award @ Virgin Media Dublin International Film Festival 2022, Best Feature Documentary @ Irish Film & Television Academy Awards 2022, Special Jury Award @ Thessaloniki DFF 2022, Regional Jury Award @ One World IFF 2022, Honorable Mention Documentary @ Greenwich International Film Festival 2022, Zwierciadło Award for the Best Film on Psychology @ Millennium Docs Against Gravity 2022, Lower Silesia Grand Prix Award @ Millennium Docs Against Gravity 2022 ,Through the Generations Award @ DocEdge 2022.

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Nemerey Péter (Pécsi Mandulafa Waldorf Iskola, osztálytanító, festés tanár), Dr. Arató Ferenc (egyetemi adjunktus, PTE BTK Neveléstudományi Intézet), moderátor: Nyirati András (Emberség Erejével Alapítvány elnöke)

Civil Nagykövet: Nemerey Péter
Facebook esemény: https://fb.me/e/2F80rolE3


Január 27. (péntek)

16:00 Mi svédek és a COVID (Behind the Swedish Model) Norvég dokumentumfilm, 2022, 76 perc. Eredeti svéd nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Viktor Nordenskiöld.
Míg 2020 márciusában a legtöbb ország lakossága a Covid-19 járvány miatti szigorú lezárásokkal szembesült, a svédek jórészt úgy folytatták az életüket, mint korábban, belemerülve akár az éjszakai életbe, vagy továbbra is látogatva idős rokonaikat. „Egy év múlva ítélkezzenek felettem!” – mondta 2020 júliusában a svéd közegészségügy feje, a járványügyi főorvos, Dr. Anders Tegnell, akinek vitatott tetteit, illetve azok hiányát szorosan figyelemmel kísérte az egész világ. Emberek életét kockáztatja magabiztosságával, vagy megkérdőjelezhetetlen tudáson alapulnak a döntései? Mi a legkevésbé rossz döntés hosszú távon?  A svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszái mögé mélyen betekintő film, amely egyúttal a döntéshozó emberek hétköznapjait is egyedülálló módon követi, már önmagában meglepő a magyar közönségnek.

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: dr. Kemenesi Gábor (virológus, PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium), moderátor: Major Zoltán, a BIDF 2023 Pécs szervezője

Civil Nagykövet: dr. Kemenesi Gábor
Facebook esemény: https://fb.me/e/2xHJtAtcT

18:00 Szótlan szeretet (Silent Love) Német dokumentumfilm, 2022, 73 perc. Eredeti lengyel nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Marek Kozakiewicz
A 35 éves Aga régen elhagyta a lengyel kisvárost, ahol élt, és Németországban kezdett új életet. Édesanyja hirtelen halála után azonban visszatér hazájába, mert ő szeretné gondját viselni kiskamasz testvérének, Miłosznak. Édesapjuk már rég nem él. Azért, hogy kisöccse gyámja lehessen, Agának jéghideg jogi és hivatali procedúrák során kell átvergődnie magát, de nemcsak ezek gyötrik, hanem egy titok is, amelyet nem mer bevallani Miłosznak. Egyvalaki segítségére számíthat: barátnője, a már ugyancsak Németországban élő Maja az, aki a kisfiúval bensőségesen beszélget, játszik, focizik, aki az apát is helyettesíti. Vajon sikerül-e nekik hármuknak egyszer majd boldog családként élni az őket körülvevő konzervatív és homofób közegben? Gyengéd történet a valódi és bátor szeretetről.
Díjak: Best Debut Film and Best Polish Film at Millenium Docs Against Gravity

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Brumecz Viktória (TASZ Regionális Program szakértő), Pál Márton (Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora, országos Civil Nagykövet), moderátor: Bóta Barnabás, pszichológus

Civil Nagykövet: Brumecz Viktória
Facebook esemény: https://fb.me/e/6FiKFHhfR

Január 28. (szombat)

15:30 Imad gyermekkora (Imad's Childhood) Svéd dokumentumfilm, 2021, 76 perc. Eredeti arab nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Zahavi Sanjavi
Imad öt éves sincs, de már rég vége a gyerekkorának. A jazidi kisfiút édesanyjával együtt egykor elrabolta és több mint két éven át fogva tartotta az ISIS. Ez idő alatt módszeresen készítették fel arra, hogy egyszer majd öngyilkos merénylő legyen. A fogságból végül kikerülő gyerek a nevére nem hallgat, páratlan agresszivitása miatt közösségbe nem mehet, hozzáérni sem lehet. Egyetlen barátja egy játékfegyver, csak a „puska” szó hallatán tűnik el szeméből a gyűlölet.

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dorn Krisztina (klinikai szakpszichológus, PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika), moderátor:Takács Bálint (PTE BTK Pszichológia Intézet, egyetemi tanársegéd)

Civil Nagykövet: Dorn Krisztina
Facebook esemény: https://fb.me/e/2lrSNZVsq

17:30 Hatodik Népkórház (H6) Francia dokumentumfilm, 2021, 114 perc. Eredeti kínai (mandarin) nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Ye Ye Li
A Hatodik Népkórház Sanghaj egyik legnagyobb kórháza, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal, és ahol a kemény kapitalizmusé a végső szó. Kígyózó sorok, tömeg, betegek és családok, akinek élete a feje tetejére állt. Egy édesapa, aki az egész kórházat mosolyra fakasztja, amikor sebesült lányának énekel, miközben magában tartja súlyos titkát. A megbénult farmer, akinek életét a család anyagi helyzete miatt kénytelenek mérlegre tenni. A nagyon idős férj, aki kitartóan várja, hogy imádott felesége egyszer még magához térjen. Még az olykor derűs jelenetek sem rejthetik el azonban a tényeket: a kínai kórház a könyörtelenség és az osztályalapú társadalom manifesztálódása.

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dr. Kanizsai Péter László (PTE ÁOK Sürgősségi Orvostani Tanszék, tanszékvezető), Köves Kitti (PTE ETK HKO Konfuciusz Intézet, titkársági koordinátor), moderátor: dr. Árkovits Amaryl (pszichiáter)

Civil Nagykövet: Köves Kitti

Facebook esemény: https://fb.me/e/2D25f2v35

Január 29. (vasárnap)

15:30 A hatalom markában (The New Greatness Case) Horvát dokumentumfilm, 2022, 92 perc. Eredeti orosz nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Anna Shishova
2018 márciusának egy éjjelén rendőrök törik rá az ajtót a 17 éves moszkvai tinédzserre, Anjára és családjára. Az elhurcolt lány nem sokkal később a vádlottak padján ül tizen- és huszonéves társaival. A vád: szélsőséges terroristacsoport szervezése és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, a várható büntetés: 25 év börtön. Pedig az egyetemre készülő Anja, nem tett mást, mint sokan a kortársai közül: az interneten keresett hasonló érdeklődésű fiatalokat. Csatlakozott egy csoporthoz, amelyben zenéről, ökológiáról és olykor politikáról beszélgettek, egy bérelt lakásban időnként élőben is találkozgatottak. Tényleg kamaszok chatszobáiban készülnek Moszkvában a kormány megdöntésére? Vagy csak a rezsim trükkje, hogy csapdákkal, beépített ügynökökkel és koholt vádakkal teremtett precedenssel vegye el a kedvét az „igazi” szervezkedőknek? A film nemcsak egy kamaszlány és egy igazságtalanságon nyugvó bírósági eljárás története, hanem dermesztő életkép az elnyomásról, manipulációról és a szabad véleménynyilvánítás utolsó morzsáinak felszámolásáról Putyin Oroszországában.

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: dr. Polyák Gábor (ELTE Média és Kommunikáció Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár),Jakab Júlia (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta), moderátor: Mester Zoltán (Emberség Erejével Alapítvány kommunikációs vezetője)

Civil Nagykövet: dr. Polyák Gábor
Facebook esemény: https://fb.me/e/2aKVHzM4c

17:30 Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire: Ukraine's Fight for Freedom) Ukrán-angol-amerikai dokumentumfilm, 2022, 114 perc. Eredeti ukrán és angol nyelven, magyar és angol felirattal.
Rendező: Evgeny Afineevsky
2022 február 24. hajnali 4 óra. Orosz rakéták csapódnak az ukrán főváros katonai repülőterére és több lakóépületébe. Moszkvából kirendelt páncélosok nyomulnak Kijev felé, tengerészgyalogos-egységek szállnak partra Odesszában és Mariupolban. De hogyan törhetett ki ez a tragikus háború? Hogy történhetett meg Európa közepén, békés emberekkel egy békés országban? Tényleg most, vagy valójában már nyolc éve kezdődött el, csak egyszerűen nem vette észre a világ? Az Oscar-jelölt filmrendező, Jevgenyij Afinyevszkij nemcsak a Putyin által szított háború szörnyű valóságával, hanem az agressziót elszenvedő hétköznapi emberek személyes történetein át az igazi hősiességgel, és a demokratikus értékek diadalával is szembesíti a nézőt.

A film utáni kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Popovics Jelena, a Pécsi Ukrán Önkormányzat elnöke és Popovics Roland, a Pécsi Ukrán Önkormányzat képviselője, valamint Besenczi Zsolt (Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója), moderátor: Major Zoltán, a BIDF 2023 Pécs szervezője

Civil Nagykövet: Jázsján Terézia
Facebook esemény: https://fb.me/e/2b5DjzskD

További részletek és információk az esemény facebook oldalán: BIDF 2023 - PÉCS (https://www.facebook.com/events/583350406956340) és az Apolló Mozi honlapján (https://www.apollopecs.hu/bidf9/).

Jegyvásárlás az Apolló Mozi honlapján és a mozi jegypénztárában.

Hirdetés
Hirdetés