Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Emlékév Gebauer Ernő tiszteletére

Emlékév Gebauer Ernő tiszteletére

2012. január 18. szerda, 08:08 Képzőművészet
PDF

A pécsi neves festőművész, Gebauer Ernő születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója kapcsán pécsi civilek, a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter 2012-ben Gebauer Ernő Emlékévet hirdet. A szervezők szándéka szerint az év során megvalósulna egy emlékkiállítás is Gebauer műveiből, amihez pécsi városlakók és gyűjtők segítségét kérik. (A képen a Replayben - az egykori Nagycsemegében - található Gebauer festmény részlete, az aláírásával.)

 

A kettős évforduló apropóján a szervező civilek ez évben több programmal készülnek megemlékezni Gebauer Ernő életéről és munkásságáról. Az emlékévben a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter több civil önkéntes segítővel közösen a festőművész műveiből és hagyatékából időszaki kiállítást szervez Pécsett.

 

Weinreich László, a Pannon Klassz Kulturális Klaszter klasztermenedzsere ismertette az Emlékév főbb programjait

 

Még 2011 őszén egy Gebauer Ernő iránt elkötelezett magánszemély birtokába került a festő hagyatéka. Ez indította el az emlékév ötletét. Az ötletet tett követte, s az önkéntesek; L. Csépányi Katalin, Komlós Attila, Márkus István és Weinreich László gondolataiból elindult a Gebauer Emlékkiállítás szervezése, előkészítése. Az alapot képező és az életrajzi dokumentumokkal gazdag hagyaték, Gebauer pontos és precíz feljegyzéseivel együtt jól körülhatárolja és mutatja a kialakuló kiállítás tematikáját, területeit.

A megvalósító civilek (balról jobbra): Komlós Attila, L. Csépányi Katalin, Bandi András, Márkus István

 

A várost és egész Baranyát behálózzák Gebauer művei. Talán nem is sejtjük, de a híres festő képeivel találkozunk, ha belépünk a Dzsámiba, a Xavér templomba, a Temetőkápolnába, a Nagy Lajos Gimnáziumba, illetve a pécsi mozikba: az Urániába, az Apollóba és a volt Park moziba. Sőt, a "Nagycsemege" (jelenleg Replay Café&Restaurant) falait is Gebauer alkotása díszíti. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. Vallási témájú freskói és seccói 57, elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomban csodálhatók meg, de ha valakit a távoli Norvégiába vezérel a jószerencse, egy 20. század elején épült fatemplomban is az ő munkáját fedezheti fel. A környékbeli templomokban megtalálható Gebauer freskókról, festményekről Komlós Attila az idei év során fotókat készít, melyeket majd egy fotókiállítás keretében tárnak a Klaszter tagjai a nagyérdemű elé.

 

Gebauer templomi seccot készít

 

Március 24-ére, a festő halálának ötvenedik évfordulójára a civilek saját szervezésű megemlékezést terveznek és már szóbeli megállapodás történt egy pécsi kiállítóhellyel, amely egy tematikus, időszakos kiállítást fogad be. Az idei év tavaszára tervezett emlékkiállítás kivitelezésében a pécsi városlakók és gyűjtők segítségét kérik a szervezők, hiszen a hagyaték anyagán kívül számos olajfestmény, egyházi témájú festmény, tájkép, pécsi témájú festmény, portré, linómetszet, exlibris és kisgrafika található pécsi és pécsi kötődésű magánszemélyek tulajdonában, melyeknek egy közös kiállításon történő bemutatását tervezik a szervezők. Az emlékév szervezői kérik azon magánszemélyek jelentkezését, akik birtokolnak bármilyen Gebauer Ernőhöz kötődő tárgyat, alkotást, - és azt szívesen kölcsönzik az emlékkiállítás idejére, hogy jelezzék ezt a szervezők felé (L. Csépányi Katalin, Tf.: +36-30-575-3997, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ). Jelenleg öt festménnyel és tizenegynéhány linometszettel rendelkeznek, de már ígéretet kaptak a Janus Pannonius Múzeumtól is, hogy a kiállításukra megkapják tőlük Gebauer alkotásait.

 

A festő modelljével

 

A szervezők az emlékévet szemléletformálási szándékkal szervezik, fel szeretnék hívni az itt lakók és ide látogatók figyelmét arra a kulturális gazdagságra, ami mellett - mivel nem tudunk róla - elmegyünk szó nélkül. Pedig Gebauer és munkássága megérdemelné, hogy Pécs nevezetességei közé bekerüljenek alkotásai. A Pécsi Riport az előkészületek előrehaladtával beszámol az Emlékév eseményeiről.


 

Gebauer Ernő 1882. január 17-én született Hartbergben, Ausztriában osztrák apa és magyar anya gyermekeként. Édesapja, Gebauer Gusztáv erdőmérnök ősei között több kiváló művész volt a festészet és a zene területén. Édesanyja, Siebenlist Mária nagyváradi születésű volt, Szegeden nevelkedett.
Gebauer Ernő még Grazban lett kisiskolás, majd Pécsett tanult. Az érettségi vizsgát a királyi főreáliskolában (a mai Széchenyi Gimnáziumban) tette le 1901-ben. Ezt követően Budapesten tanult, az Országos M. Kir. Mintarajziskola és Rajztanárképző növendékeként. A rajztanári képesítés megszerzését követően négy évig a Képzőművészeti Főiskola továbbképző művésznövendéke volt Székely Bertalan tanítványaként. Mint festőnövendék többször vett részt olaszországi tanulmányúton, a mesteriskola befejezését követően is egy évet tartózkodott Itáliában.


Családi fotók

 

Székely Bertalan tanítványának kompozíciós érzékét igen nagyra értékelte. A mester meglátása végigkísérte Gebauer Ernő egész életét, freskók és seccók sokaságát alkotta: összesen négyezer négyzetméter falfelületet festett meg. Első alkotása a pécsi Xavér templom oltárképe volt, ezt még rajztanárnövendék korában kezdte el.
Pécsre visszatérését követően igen izgalmas feladat várt rá: az Apolló mozi falfestményeit készítette 1911-12-ben. (A másik két később épült pécsi mozi seccói is tőle származnak: 1921-ben a Park mozié, 1936-ban pedig az Uránia mozié.)
1911-től sorra következtek a templomi faliképek: freskók, seccók – a saját összeállítású jegyzéke alapján összesen 57 templomban látni a keze munkáját.
Utolsó templomi faliképe 1961-ben készült Kátolyban, azaz 79 évesen is állványokon, létrán alkotott.
1952-ben festette a pécsi „Nagycsemege” faliképeit, majd 1955-ben a Nagy Lajos Gimnázium diákságának ajándékként az első emeleti háromrészes freskót. Ezt követően készült el a Zrínyi freskó, a pécsi közgazdasági technikumban.


A Replayben található kép részlete

 

A faliképeken kívül a hagyományos festőművészi alkotások is sorra kerültek ki a keze alól. Több mint ötvenéves munkássága alatt portrék, városképek, tájképek készültek, valamint festett életjelenetet vásári forgatagról, külszíni bányajelenetről, viharról.
Az 1960-ban született Az Apokalipszis lovasai című alkotása a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van. A Szépművészeti Múzeum az új magyar képtár számára vásárolta meg egy havas pécsi tájképét. A Janus Pannonius Múzeum tulajdonában is van több alkotása.

 

Pécs főtere is megihlette a művészt


A grafikai munkássága is szerteágazó volt: tervezett ex libriseket, bélyegeket, könyvborítókat (például bátyja feleségének, Mollináry Gizella írónőnek több könyvéhez), illusztrált pécsi könyveket, egyházi kiadványokat. Az 1925-ös genfi eszperantó világkongresszuson részt vett, az erre az alkalomra általa készített eszperantó képeslapok bejárták az egész világot.
A festészet mellett oktatott is. Bár hivatásos pedagógus nem kívánt lenni, életét mégis végigkísérték a tanítványok: 1919-től működtetett festő- és rajziskolát, s még az ötvenes évek végén is számos pécsi fiatal hozzá járt tanulni. Volt, hogy egyszerre három festőiskolát vitt: a városit, a szabolcsi bányászokét és a vasutas festőiskolát.

 

Családi levelezésében is foglalkozott a város ügyeivel


Felesége norvég volt. Ingeborg miatta vállalta a nélkülözést: ugyanis Gebauer Ernő nagy szegénységben élt – sokat dolgozott, de kevés pénzért. „A végtelen szerénység jellemezte. Egy ennyire hiúság nélküli emberrel még soha nem találkoztam.” – vallott Gebauer Ernőről halála után a felesége.
Gebauer Ernő élete összeforrt szeretett városával, Péccsel. A város köztiszteletben álló polgára volt: festőművészi munkája, művészetszervező tevékenysége, oktatói munkája mellett kedves és szerény személye tette népszerűvé. Életében három egyesületnek volt tagja: a Mecsekért Egyesületnek, az Állatvédő Egyesületnek és a Pécsi Művészkörnek – természet, állatok, művészet töltötte ki az életét.
1962. március 24-én, 80 évesen hunyt el Pécsen. Sírja a Pécsi Köztemetőben található, 50 éve egy volt tanítványa gondozza azt.

 

Hozzászólások

 
0 #1 kisslaki lászló 2012-01-18 15:26
Most aztán igazán sajnálom Kedves Kati és Kedves Attila, hogy még egy icipici Gebauer freskóval sem büszkélkedhetek idehaza. Már rögvest küldeném falastól. Sok sikert kívánok a szervezéshez és a munkához.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés