Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Gebauer összehozta a pécsieket

Gebauer összehozta a pécsieket

2012. május 12. szombat, 08:36 Képzőművészet
PDF

A pécsi festő és az összefogás ereje előtt tiszteleg a Dóm múzeumban május 11-én délután megnyílt Gebauer Ernő emlékkiállítás. Az Emlékév legkiemelkedőbb eseményére a pécsiek saját magángyűjteményükből ajánlottak fel Gebauer alkotásokat, így eddig soha nem látott festményekkel is megismerkedhet az, aki betér a tárlatra. A kiállításhoz egy gyerekek részére kiírt pályázat is kapcsolódik. (Fotók: Horváth Csaba)

 

Gebauer Ernő franciaországi felmenőjének, Francois René Gebauer zeneszerzőnek klasszikus művét hallgathattuk meg, miközben beléptünk a Dóm múzeum szakrális terébe. A helyfoglalással nem volt könnyű dolgunk, mert szinte teltház köszöntötte a Gebauer Ernő emlékére és képeiből rendezett kiállítást. A festő születésének százharmincadik, halálának ötvenedik évfordulójára szervezett Emlékév legkiemelkedőbb eseményére került sor május 11-én délután öt órai kezdettel. Egy különleges tárlatot nyitottak meg a meghívott méltóságok: a pécsi polgárok, a Gebauer Ernő Emlékév szervezőinek, L. Csépányi Katalinnak, Komlós Attilának, Márkus Istvánnak és Weinreich Lászlónak a felhívására több mint egy hónapnyi időre saját magángyűjteményükből az emlékkiállításnak kölcsönözték a nyolcvan Gebauer alkotást magában foglaló gyűjtemény négyötöd részét. A festmények egyötöde a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből került ideiglenesen a Dóm múzeumba.

Az egyedülálló összefogást tükröző eseményt Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere, Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke és Pandur József művészettörténész, Gebauer műveinek nagy tudója köszöntötte és hajtott fejet előtte. Az alpolgármester évekkel ezelőtt, egy másik szerepben, a Dóm múzeum építésén munkálkodott. Örömét fejezte ki, hogy az épületben azóta ennyi szépség, jelen esetben a pécsi festő műveinek pazar válogatása, került bemutatásra. Garadnay Isten szépségének közvetítőjeként emlékezett meg Gebauer Ernőről, beszédében úgy fogalmazott, a kéz, amely ezeket a szépségéket vászonra vetette, az Alkotó munkájának tolmácsaként aposztrofálható. A művészettörténész pedig a teltházas közönség soraiban külön köszöntötte Gebauer Ernő volt tanítványait és megidézte a mester alakját, néhány gesztusát, mestereit, tanítási és munkamódszerét. A zene nyelvén is ünnepelték a szervezők Gebauert: Gyermánné Vass Ágnes hegedű, Szkladányiné Simonfai Mária orgona, Domokos Lehel és Barta László klasszikus gitár segítségével gazdagították az esztétikai élményt.

L. Csépányi Katalin a megnyitóbeszédek végén megköszönte a pécsi családoknak (név szerint) a Gebauer képeket, melyeket a tulajdonosok saját gyűjteményükből bocsátottak a kiállítás rendelkezésére, egyben megígérte, hogy a képek sértetlenül kerülnek vissza eredeti gazdáikhoz a tárlat lebontása után. Ezek után külön köszönetet mondott azoknak a cégeknek, alapítványoknak, magánszemélyeknek, akik a tárlat technikai megvalósításában siettek a pécsi civilek segítségére.

A megnyitó záróaktusa már a jövőbe mutatott. L. Csépányi Katalin felhívta a figyelmet egy, a kiállítással párhuzamosan induló rajzpályázatra. „A Káplár László Kulturális Alapítvány és a pécsi Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola rajzpályázatot hirdet általános iskolás (felső tagozatos) és középiskolás diákok részére. A pályázat célja Pécs nevezetességeinek, épített és természeti értékeinek megörökítése képzőművészeti alkotásokon a Gebauer Ernő Emlékév alkalmából az 1941-ben, Így látjuk Pécset címmel megjelent albumra emlékezve. A pályázati kiírást ide kattintva lehet letölteni.”

A Dóm múzeumban kiállított Gebauer festmények, lefotózott templomi freskók és nagy műveihez készített vázlatok június 17-ig tekinthetők meg. A tárlatot minden pécsinek érdemes lenne megnéznie!Több mint egy évszázaddal születése és ötven évvel halála után a festő élőbb, mint valaha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Tibor 2012-05-15 07:12
Nagyon szép a tárlat, osztályokat is érdemes így év vége felé elvinni a kiállításra!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés