Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Társat kap Hunyadi lova a Széchenyi téren

Társat kap Hunyadi lova a Széchenyi téren

2014. március 03. hétfő, 13:22 Képzőművészet
PDF
Cseppet sem véletlenül. Leonardo da Vinci posztamensen álló mellszobra előtt tartott sajtótájékoztatót dr. Páva Zsolt (képünk a helyszínen készült), Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. A dolog apropóját az szolgáltatta, hogy a zseniális reneszánsz feltaláló tervei alapján készült, élethű szerkezeteket fognak kiállítani a baranyai megyeszékhelyen, 2014 áprilisától kezdődően.



Akiknek nem volt korábban lehetőségük ellátogatni Tokióba, illetve San Jose városába, azoknak sem kell mostantól bosszankodniuk. Mert ugyan korábban a pécsi kiállítás anyaga ott volt megtekinthető, most viszont tényleg nem kell érte senkinek sem messze utaznia. Már nyilván azok közül, akik az itteni nagyvárosban, illetve a megyében élnek. Mivel Magyarországon egyedülálló módon, a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa helyszínére is elhozzák az anyagot az olaszok, akik az egész dolognak a gazdái.

Ami mindenképpen szenzációnak számít, minden szinten. Hiszen Európában az ígért kollekció, eddig, a tervezett formában még nem volt megtekinthető (kivéve talán Itáliát, a származási országot). Ezért aztán természetesen sok-sok hazai, illetve határon túli, meg külföldi látogatóra is számítanak a helyi önkormányzat irányítói, no meg a Janus Pannonius Múzeum vezetői egyaránt. Mindezt 2014. március 3-án, néhány perccel 13 óra után be is jelentették, a Széchenyi téren.



A hatalmas alkotást most még csak képen lehetett látni, de hamarosan "élőben" is megérkezik hozzánk

A látványosságok idén április 15-től, szeptember 30-ig lesznek kitéve, méghozzá három ponton. Amik közül kettő múzeumban lesz, de akad egy nyíltterű szenzáció is. Mégpedig egy nyolcméteres lovat ábrázoló szobor, amit műgyantából készíttek el a szakemberek. A mérete 800 centiméter, szóval a téren álló Hunyadi János hadvezér paripája eltörpül majd mellette. Mert ott kap helyet a Sforza Kolosszus néven ismert alkotás, ami korábban nem készült el, csak rajz formájában létezett.

Ahhoz, hogy mindez ne legyen ráfizetéses, mintegy 150 000 látogatóra lesz szükség. Mert a költségek sem kicsinyek, összesen – kiszivárgott adatok szerint – 700 000 eurót kell fizetni egy ilyen programért. De az év egyik legjelentősebb „dobása” lehet, nem csupán felénk, hanem országosan, ám még a földrész keleti felén is.

Az 1500 négyzetméteres nagyságú területen mindenki kedvére elmerülhet hamarosan, egy zseniális elme munkainak látványában. Feltéve, ha megfizeti érte a belépőjegy árát. Aminek az értékét hivatalosan még nem határozták meg. De 3000-től 5000 forintig lehet tervezni az összeg nagyságát. Persze nem tudni, milyen kedvezményeket kaphatnak a diákok, nyugdíjasok, helyiek, csoportok. Ha megismerjük a számadatokat, természetesen közöljük azokat majd. Mert nem árt tudni, mennyire kell belenyúlniuk az embereknek a pénztárcájukba, a tavasz derekától kezdve, ha kedvet kapnak a kultúrára.

Hozzászólások

 
0 #1 Violet 2014-03-04 20:50
Ez nagyon jó hír! :-)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés