Kezdőlap > Kultúra > Színház > Utazás a török félhold körül Pécsett

Utazás a török félhold körül Pécsett

Színház
PDF
A 2000 éves város meghatározó korszaka volt a török hódoltság ideje. Pécs építészeti emlékei – többek között Gázi Kászim és Jakováli Haszan pasa dzsámija, Memi pasa fürdője vagy Idrisz Baba türbéje is a keleti világ nyomairól tanúskodik. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében májusban újra kaput nyitnak a török világ felé a baranyai megyeszékhelyen.
A híres török utazó, Evliya Çelebi négyszáz éve még rózsaligetet, júdásfa ligetet látott Pécsett, s fülemülék dala mellett a dervisfuvola hangját hallotta. A világjáró varázsos városnak látta Pécsett, „Pecsuj”-t, amely sokáig a béke szigete volt.

Május 9. és 29. között ez a varázs éled újjá az Utazás a török félhold körül című összművészeti fesztivállal. A program életre hívója, a Művészetek és Irodalom Háza az Európa és Ázsia határán fekvő, rendkívüli történelemmel rendelkező ország kultúrájának széles spektrumát kívánja felvillantani.

Ennek megfelelően a nyitányon újra felcsendül a müezzin éneke, akinek imája csak egyetlen napig, de Pécs történetében több mint háromszáz év távolából szólal meg; a kevéssé ismert pécsi iszlám közösség jóvoltából, akik szintén bemutatkoznak a fesztivál ideje alatt.

A fesztivál előadóinak alapvetése, a tradíció világának a jelen művészetével való kapcsolata már a nyitónapon megjelenik, hiszen Ziya Azazi kortárs dervistáncát tekinthetik meg az érdeklődők.

Az alternatív rockzenét játszó Replikas szintén a gyökerekig nyúl vissza, ahogyan a lüktető, a balkáni kultuszfilmekből ismert esküvők életigenlő ünneplését idéző, sodró lendületű klarinétművész, Selim Sesler is.

Különleges élményt kínál a BaBa ZuLa zenekar, amely a hagyományos török hangszerek mellett az elektronikus muzsikát is felhasználja, miközben fellépéseik önmagukban összművészeti produkciók is.

Szakrális helyszínen, a Belvárosi Templomban, amely egykor Gázi Kászim pasa dzsámija volt, rendezik meg Sebestyén Márta estjét, amelyen a görög Sofia Lampropoulou és török Derya Turkan is fellép.  

Májusban indul az European Literature goes to Turkey / Turkish Literature goes to Europe című irodalmi utazószalon európai túrája, amely során Pécsett két jeles török íróval találkozhat a publikum. A szerzőket egy buszos mozgókönyvtár is kíséri, ahol olvashatóak lesznek a keleti ország más alkotóinak művei is. A CinePécs filmfesztivál szintén szerepet kap a török kultúra színesebbé tételében az egyhetes török tematikus héttel (május 13-19.).


Pécs2010 Sajtóiroda

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-06 14:55
Eddig nem sok szó volt a török kapcsolatokról, ideje feleleveníteni!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés