Kezdőlap > Kultúra > Színház > Eszéki vendégelőadás és kiállítás a Bóbitában

Eszéki vendégelőadás és kiállítás a Bóbitában

2018. április 23. hétfő, 17:18 Színház
PDF

Április 28-án a horvátoké a főszerep a Bóbita Bábszínházban. Aznap 16.00 órai kezdettel Eszékről horvát nyelvű, magyar felirattal látható vendégelőadás érkezik A kilencedik bárányka címmel, majd az előadás után 17.00 órakor nyílik a Bóbita Bábmúzeumában az új időszakos kiállítás, melyben a 60 éves Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház mutatkozik be.

A kilencedik bárányka - az Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház vendégjátéka 4 éven felülieknek, magyar felirattal. A kilencedik bárányka egy modern képeskönyv a legfiatalabb korosztálynak. A mese hőse egy kisfiú, aki az iskolába indulása miatti izgalmában nem tud elaludni a tanévnyitó napja előtti estén, ezért anyukája régi bevált receptként azt ajánlja, számoljon báránykákat. A gyermeki gondolkodáshoz közel álló történet témájában jelen van a számolás, amelyben az elképzelt báránykák átugrálásának ritmusa kihat az álomba merülés ritmusára és a valós történésre. És amikor a történet lényegéhez érünk, egyszerű számolós mondókát kapunk, amely a legfiatalabbakat elsőként viszi el a számok birodalmába.
Szerző: Silvija Šesto
Rendező és dramaturg: Ljudmila Fedorova
Látványtervező (bábok, díszlet és jelmez): Natalia Burnos (bábok, díszlet és jelmez)
Zeneszerző: Tomislav Pehar
Dalszövegíró: Ivica Lučić
Szereplők: Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Ivica Lučić, Inga Šarić

60 éves az Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház

Első alkalommal 1962-ben láthatott a közönség bábelőadást Eszéken. A horvát bábosok hiánya miatt az eszéki bábszínházművészet kialakulására, fejlődésére nagy hatással voltak a szlovák bábosok – ez a hatás a mai napig érzékelhető, még ha időközben már meg is jelentek a honi bábtervezők, pedagógusok és rendezők.
A Bóbita Bábszínházban látható kiállítás hű keresztmetszete az eszéki bábos történelemnek: reprezentálja a Gyermekszínházban alkotásokat létrehozó művészek ötletgazdagságát, amely egy-egy megvalósult bábelőadás formájában mutatkozik meg. Eszéken a tervek szerint egyébiránt hamarosan Bábművészeti Múzeum alapíttatik, ahol több horvát színház története, korszakai, bábjai, is láthatóak lesznek.

Az Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház 60 éve tart előadásokat saját színpadán és szerte a nagyvilágban - a Bóbita Bábszínházban is többször vendégszerepeltek az elmúlt évtizedekben.

A kiállítás 2018. április 28-tól 2018. szeptember 1-ig látogatható.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés